11 évet kaphatnak a Csádban elfogott franciák

Vágólapra másolva!
Kényszermunkát és akár 11 év börtönt is kaphatnak azok a franciák, akiket gyerekcsempészettel vádolnak a csádi hatóságok. A Zoé Bárkája civil szervezet munkatársai 103 gyereket akartak Európába vinni az afrikai országból; állításuk szerint dárfúri árvákon akartak segíteni, ezt azonban a gyermekekkel való beszélgetések és a tanúvallomások már korábban megcáfolták.
Vágólapra másolva!

Héttől tizenegy évig terjedő, kényszermunkával járó börtönbüntetést kért a csádi büntető törvényszék főügyésze a Zoé Bárkája nevű francia civil szervezet tagjaira, akiket gyerekrablással gyanúsítanak az afrikai országban. Beassoum Ben Ngassoro főügyész szerdán indítványozta: a bíróság állapítsa meg a hat francia bűnösségét emberkereskedelemmel kapcsolatos gyermekrablási kísérlet, csalás, közokirat-hamisítás és "fizetés nélküli távozás" bűnében.

A franciák péntek óta állnak a bíróság előtt azzal a váddal, hogy 103 gyermeket akartak Csádból Franciaországba szállítani. A vádlottak szerint a gyermekek a polgárháború sújtotta szomszédos nyugat-szudáni Dárfúr tartományból származó árvák voltak, akiket állításuk szerint orvosi kezelésre vittek volna Európába. A tanúvallomásokból kiderült, hogy a civil szervezet munkatársai a csádi hatóságokat sürgősségi befogadóközpont létrehozásával is hitegették, máshol pedig azt állították, hogy iskolába viszik a gyerekeket.

Az érintett gyerekekkel való beszélgetések alapján az ENSZ és a Vöröskereszt azonban már korábban megállapította, hogy a gyerekek nem árvák, és nem is dárfúri menekültek. A 21 lány és a 82 fiú a csádi-szudáni határ mentén fekvő falvakból származik, egészségi állapotuk pedig nem indokolta, hogy gyógyítani vigyék őket külföldre.

Az ügyben korábban kilenc francia állampolgárt, a Zoé Bárkája tagjait és három újságírót vettek őrizetbe a csádi hatóságok, de a gyermekek szállítását biztosító repülőgép hét fős spanyol személyzetét, valamint a belga pilótát is letartóztatták. Idriss Deby csádi elnök kemény büntetést ígért az általa emberrablásnak és gyerekkereskedelemnek nevezett tettért, Nicolas Sarkozy francia elnök közbenjárására azonban az újságírókat és a gép legénységét elengedték.