Oroszország megvédené Iránt Amerikától

Vágólapra másolva!
Új fejlesztésű légvédelmi rendszert kap Irán Oroszországtól - jelentette be a közel-keleti ország védelmi minisztere. Közben az orosz külügyminiszter egy lapinterjúban kijelentette, hogy országa "meg fogja akadályozni", ha az USA az iráni rezsim megváltoztatására tör.
Vágólapra másolva!

Oroszország S-300-as légvédelmi rendszert szállít Iránnak - közölte szerdán az iráni védelmi miniszter. Az ügylet arról tanúskodik, hogy a két ország katonai együttműködése egyre szorosabb.

"Oroszország egy már régebben megkötött szerződés alapján szállít S-300-as légvédelmi rendszert Iránnak. A szállítás időpontját később jelentjük be" - mondta Mosztafa Mohammad Nadzsar, akit több iráni médium is idézett. A miniszter arról nem beszélt, hogy a támadó repülőgépek elleni rakétákból álló, új fejlesztésű rendszerből hányat szállít Moszkva Teheránnak.

Oroszország az idén már szállított Iránnak 29 TOR-M1 légvédelmi rakétarendszereket is egy 2005. decemberében megkötött, 700 millió dollár értékű szerződés alapján. Ez bírálatot váltott ki a nyugati országokból, amelyek azzal vádolják Iránt, hogy titokban atomfegyverek kifejlesztésén dolgozik.

Megvédik az Iráni rezsimet

Az egyre szorosabb orosz-iráni kapcsolatot bizonyítja Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdai lapinterjúja is, amelyben arról beszél, hogy az Irán nukleáris programjáról folyó tárgyalásoknak nem célja az iráni rendszer megváltoztatása. A külügyminiszter szerint ugyanakkor Amerikának ez lehet a célja: az Egyesült Államok az európai rakétapajzs telepítésével Oroszország elrettentésére és esetleg az iráni politikai rendszer megdöntésére törekszik - vélekedett.

A külügyminiszter nyíltan szembefordult ezekkel a feltételezett törekvésekkel, és kijelentette, hogy nem hagyják megdönteni az Iráni rendszert. "A rendszer megváltoztatása nem része a feladatunknak. Ha amerikai partnereink célnak tekintik az iráni rezsimváltoztatást, akkor ez egy tisztességtelen partnerség, és ennek a célnak az elérését meg fogjuk akadályozni" - jelentette ki Lavrov.