Csád kiadja Franciaországnak az elítélt segélymunkásokat

Vágólapra másolva!
Franciaországban töltheti le börtönbüntetését az a hat francia, akiket emberrablás vádjával ítéltek kényszermunkára Csádban. A kiadatást az afrikai országgal 30 éve kötött kétoldalú egyezménynek köszönhetik a franciák.
Vágólapra másolva!

Csád kiadja Franciaországnak a Zoé Bárkája civilszervezet hat francia munkatársát, akiket emberrablás vádjával nyolcévi kényszermunkára ítéltek az afrikai országban - jelentette be pénteken a csádi igazságügy-miniszter.

A segélymunkások délután elhagyták Csádot. Repülőgépük közép-európai idő szerint röviddel este fél tíz előtt rendben leszállt a Párizstól északra fekvő Le Bourget repülőtéren.

"Kedvezően reagáltam Franciaország ma reggeli kiadatási kérelmére. Távozásuknak már nincs akadálya" - közölte korábban Albert Pahimi Padacké a francia hírügynökséggel. Egy 1976-os kétoldalú egyezmény értelmében hazájukban kell letölteni büntetésüket.

Gyermekrablási kísérlet címén ítélte el a n'djamenai büntető törvényszék a hat európait, miután a francia segélyszervezet munkatársai október 25-én megpróbáltak Franciaországba vinni 103 gyereket Csádból. A vádlottak azt mondták, a gyerekeket nekik átadó törzsfőnökök arról biztosították őket, hogy valamennyien a Csáddal szomszédos, polgárháború sújtotta nyugat-szudáni Dárfúr tartományból valók, és elvesztették szüleiket. Később azonban kiderült: a gyerekek többsége csádi falvakból származik és nem is árva.