Putyin a legnépszerűbb díszpolgár Szerbiában

Vágólapra másolva!
Sorra díszpolgárrá avatják a szerbiai települések Vlagyimir Putyint. Az orosz elnököt elsősorban Koszovó függetlenségét ellenző álláspontja miatt díjazzák a szerb városok.
Vágólapra másolva!

Egyre több szerb város tünteti ki Vlagyimir Putyint díszpolgári címmel. Legutóbb a magyar határhoz közel fekvő Zsombor (Sombor) nyilvánította díszpolgárának az orosz elnököt, amiért támogatja Szerbiát a függetlenségre törekvő Koszovó által felvetett vitás kérdésben.

A cím odaítélését a szélsőséges nacionalisták kezdeményezték, akik szorgalmazzák Szerbia távolmaradását az Európai Uniótól és szoros szövetségre lépését Oroszországgal.

Putyint az elmúlt hetekben már díszpolgárrá választották Vrbasban, Loznicában, Raskában és Apatinban, és szerbia második legnagyobb városában Nisben is tett hasonló javaslatot a polgármester. Minden esetben arról van szó, hogy kifejezzék köszönetüket az orosz elnöknek, amiért "visszaadta Szerbiának önbecsülését és méltóságát".

Moszkva ellenzi az Egyesült Államok és az Európai Unió által szorgalmazott korlátozott függetlenség megadását a csaknem kizárólag albánok lakta Koszovónak.