Varsó még 400 katonát küld Afganisztánba

Vágólapra másolva!
Lengyelország a jövő évben további 400 katonát küld Afganisztánba, 1600-ra emelve az ázsiai országban katonai szolgálatot teljesítő lengyelek számát - közölte a varsói külügyi és védelmi tárca vezetője.
Vágólapra másolva!

Radoslaw Sikorski külügyminiszter a TVP3 televíziós állomásnak úgy nyilatkozott, hogy "a mi jelenlétünk a legkisebb Afganisztánban, túl kicsi egy komoly NATO-szövetséges esetében".

Bogdan Klich védelmi miniszter szerint a jelenlegi afganisztáni lengyel szerepvállalás nem felel meg országa ambícióinak, s esetleg a lengyel jelenlét jellegét is felül kell vizsgálni, de részletekbe a miniszter nem bocsátkozott.

Mindketten megemlítették ugyanakkor, hogy a lengyel katonákat fenyegető veszélyek súlyosbodhatnak, amennyiben a szomszédos Pakisztánban tovább romlik a helyzet.

A lengyelek a NATO vezette nemzetközi békefenntartó erők (ISAF) kötelékében teljesítenek szolgálatot. Az ISAF-kontingens létszáma jelenleg 36 ezer fő, az Afganisztánba küldendő további 400 lengyel katona mintegy felét helikopterek kiszolgálására szemelték ki.