Késekkel várják a választások eredményét Kenyában

Vágólapra másolva!
Zavargások törtek ki a kenyai főváros nyomornegyedeiben, miután két nappal az elnökválasztás után sem sikerült megszámolni az összes szavazatot. A részeredmények szerint az ellenzéki jelölt vezet a hivatalban lévő elnökkel szemben, de mindkét fél győztesnek nyilvánította magát. A nemzetközi megfigyelők szerint a választások javarészt korrekt módon zajlottak.
Vágólapra másolva!

Bozótvágó késekkel felfegyverkezett fiatalok házakat fosztogattak és gyújtottak fel, autókat dobáltak meg a kenyai főváros, Nairobi nyomornegyedeiben. A feltételezett választási csalások miatt tiltakozók barikádokat emeltek, és gumiabroncsokat gyújtottak meg. A rendőrség könnygázt vetett be a tüntetések feloszlatására. A zavargásoknak - nem hivatalos hírek szerint - több tucat halálos áldozata is van.

A zavargások szombaton, két nappal az elnökválasztás után törtek ki. A voksoláson mind a hivatalban lévő elnök, Mwai Kibaki, mind pedig fő ellenfele, Raila Odinga, az ellenzék vezére győztesének mondta magát. A választási bizottság szombat esti közlése szerint az ellenzéki jelölt minimális különbséggel vezet: Odinga 3 880 053, a hivatalban lévő elnök 3 842 051 szavazatot szerzett, miután a 210-ből 191 választókörzet szavazatait összeszámolták. Nem sokkal korábban a különbség még jóval nagyobb volt, ezért az ellenzék hívei csalást emlegetnek.

A 14 millió kenyai választópolgár az új elnök mellett a parlament és a helyi képviseleti szervek összetételéről is dönthetett. A választásokat 15 ezer nemzetközi megfigyelő kísérte figyelemmel. Az Európai Unió 150 fős megfigyelő missziójának vezetője, Alexander Graf Lambsdorff "túlnyomórészt korrektnek és békésnek" nevezte a voksolás lefolyását.

A választási kampány során több véres összetűzés történt, ezek után megfigyelők meglepetésként értékelték a választások nagyrészt zökkenőmentes és erőszakmentes lezajlását. A szavazatszámlálás elhúzódása nyomán azonban újra megnőtt a politikai feszültség az afrikai országban, különösen Nairobi Ribera nevű nyomornegyedében, amelynek 700 ezer választópolgára túlnyomórészt Odingára szavazott.

Odinga népszerű a lakosság legszegényebb rétegeiben, mert a nélkülözők érdekeit szem előtt tartó, új politikát hirdetett választási kampányában. Kibaki az utóbbi évek folyamatos gazdasági növekedésére hivatkozott kampányában, de mivel a szegény rétegek keveset profitáltak ebből a növekedésből, körükben kevés támogatóra talált a jelek szerint.