Ellenállásra buzdít az alulmaradt kenyai ellenzék

Vágólapra másolva!
Letette az esküt az újraválasztott kenyai elnök, akinek győzelmét az ellenzéki erők nem fogadják el, és hamarosan saját - a hivatalos eredmények szerint másodikként befutó - jelöltjüket akarják államfőnek nyilvánítani. A parlamenti választás külföldi megfigyelői szabálytalanságokat tapasztaltak. A jelenlegi elnök győzelmének hírére zavargások kezdődtek Kenyában.
Vágólapra másolva!

Zavargásokat váltott ki Nairobi szegénynegyedében, hogy a kelet-afrikai ország választási bizottsága a hivatalban lévő államfőt, Mwai Kibakit nyilvánította az elnökválasztás győztesének. Kibaki a bejelentés után alig egy órával már le is tette a hivatali esküt. Választási győzelmének a hírére sok ezer ellenzéki tüntető özönlött az utcákra és utcai bódékat, házakat, járműveket gyújtottak fel. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre. Megmozdulások kezdődtek másutt is, a rendőrök öt tiltakozót lelőttek az ország nyugati részében. A kenyai belbiztonsági miniszter vasárnap meghatározatlan időre elrendelte az élő tévéadások, a közvetlen helyszíni tudósítások beszüntetését.

Az ellenzéki jelölt, Raila Odinga a hivatalos eredmények elutasítására szólította fel a kenyaiakat. Az Odingát támogató Narancs Demokratikus Mozgalom (ODM) bejelentette, hogy - a hivatalban lévő államfőt győztesként kihirdető hivatalos eredménytől függetlenül - hétfőn beiktatási ünnepséget rendeznek, amelyen Odingát nyilvánítják államfőnek.

A választási bizottság röviddel korábbi bejelentése szerint Odinga szoros versenyben maradt alul a hivatalban lévő elnökkel, Mwai Kibukival szemben. David Milliband brit külügyminiszter vasárnap kétségeit fejezte ki, mert az EU megfigyelői a választási szabályok megsértését tapasztalták. "Gratulálunk a kenyai népnek ahhoz, hogy rendben és méltóságteljesen adták le a szavazataikat. A szabálytalanságok azonban, amelyekről az Európai Unió megfigyelői és mások beszámoltak, őszinte aggodalmat keltenek bennünk" - fogalmazott.

Az Egyesült Államok belügyminisztériuma ellenben gratulált Kibukinak a győzelemhez, és arra hívta fel a kenyaiakat, hogy fogadják el a hivatalos végeredményt. A választás ügyében a kenyai választási bizottság és annak elnöke illetékes, és ezért nekik kell kivizsgálniuk a visszaélésekkel és szervezési hibákkal kapcsolatos panaszokat - tette hozzá a minisztérium szóvivője, Rob McInturff.