Václav Klaus lett az év politikusa

Vágólapra másolva!
Václav Klaus, cseh államfő a 2007. év politikusa Csehországban - derült ki egy felmérésből, amelynek eredményét hétfőn hozták nyilvánosságra Prágában.     
Vágólapra másolva!

A prágai Median közvélemény-kutató intézet országos felmérése szerint, amely a Lidové Noviny című konzervatív napilap megrendelésére készült, Václav Klaust tartja a most végződő év legmarkánsabb politikusának a csehek több mint 50 százaléka. A többi vezető cseh politikus ennél jóval kevesebb szavazatot kapott. Az emberek véleménye szerint Klaus az elmúlt évben kiegyensúlyozó szerepet játszott a cseh belpolitikai küzdelmekben és sikeresen képviselte az országot a nemzetközi fórumokon.

Klaus a kormányzó Polgári Demokratikus Párt jelöltje a jövő februárban esedékes csehországi államfőválasztáson. Klaus ellenfele Jan Svejnar, az Egyesült Államokban élő neves cseh származású közgazdászprofesszor lesz. Megfigyelők szerint a választás mérsékelt esélyese Klaus, de nem zárható ki Svejnar sikere sem.

Az év negatív politikusi személyisége címet pedig Jirí Cunek, egy volt kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes kapta a felmérésben. A romaellenes kijelentéséiről elhíresült politikusról az év folyamán kiderült, hogy több korrupciógyanús ügyben is szerepel, de azok kivizsgálását az államügyészség máig is vitatott, az ellenzék és a médiai által is alkotmányellenesnek minősített módon megszüntette.

Cunek zavaros magyarázkodás után az ősszel végül is lemondott kormányzati tisztségéről, de továbbra is a kereszténydemokrata párt élén maradt. A negatív politikusi személyiségek listáján Cunek mögött Mirek Topolánek polgári demokrata miniszterelnök foglalja el a második, míg Jirí Paroubek, az ellenzéki szociáldemokraták vezére a harmadik helyet.