Megöltek egy amerikai diplomatát Szudánban

Vágólapra másolva!
A szudáni fővárosban ismeretlen fegyveresek kedden megtámadtak egy amerikai diplomatát. Szudáni sofőrjével a helyszínen végeztek, ő pedig később halt bele a sérüléseibe.
Vágólapra másolva!

Az amerikai diplomatát keddre virradóra támadták meg Kartúmban. Az ismeretlenek tüzet nyitottak a nagykövetség gépkocsijára, amely Kartúm egyik déli negyede felé tartott. A sofőr a helyszínen meghalt, a diplomata súlyosan megsebesült. Kórházba szállították, és megműtötték, de öt lövés érte, s nem tudtak segíteni rajta. Kilétét nem közölték, csak azt hogy az amerikai kormány külföldi segélyező ügynökségének (USAID) dolgozott, és 33 éves volt. A támadók tettének okát egyelőre nem tudni. Az al-Arabija televízió szerint a merénylet Kartúm egyik főutcáján történt, és eddig senki sem vállalt érte felelősséget.

A találgatások szerint a támadás lehetett egyszerű erőszakcselekmény vagy a szilveszteri ünneplés elleni tiltakozás véres formája, de célzottan amerikaiak elleni akció is. Az új év beköszöntének megünneplését a szudáni vezetés az országtól idegen, nyugati szokásnak tartja. Az Egyesült Államok ellen pedig a dárfúri népirtás megfékezését célzó amerikai fellépés miatt van bosszúálló hangulat sok arab szudániban.

George Bush amerikai elnök éppen egy nappal korábban írt alá egy törvényt, amely felhatalmazza az Egyesült Államok szövetségi államait és a befektetési alapokat, hogy Dárfúr miatt megtiltsák a beruházásokat Szudánban. Szintén egy napja annak, hogy az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó missziója, az UNAMID ünnepélyesen átvette a békefenntartó feladatokat az afrikaiaktól az erősza dúlta Dárfúrban.

A szudáni kormány sokáig ellenállt a követelésnek, hogy nyugatiak is részt vegyenek az akcióban, és azzal fenyegetőzött, hogy dzsihád, azaz "szent háború" tör ki, ha akárcsak egy ENSZ-békefenntartó is beteszi a lábát a vidékre.