Februárra tolták a pakisztáni választást

Vágólapra másolva!
A pakisztáni választási bizottság bejelentette, hogy Benazir Bhutto ellenzéki vezető meggyilkolása miatt február 18-ára halasztják a parlamenti és tartományi választásokat, amelyre eredetileg január elején került volna sor. Pervez Musarraf államfő elkerülhetetlennek nevezte a választások elhalasztását, és ismét a terroristákat vádolta a gyilkosság elkövetésével a néphez intézett beszédben.
Vágólapra másolva!

Február 18-ára halasztották a pakisztáni parlamenti és tartományi választásokat. Az országos választási bizottság szerdán jelentette be a döntést, amelyet Benazir Bhutto ellenzéki vezető meggyilkolásával és az azóta dúló erőszakkal indokoltak.

Pervez Musarraf államfő - a Bhutto elleni merénylet óta először - beszédet intézett lakossághoz. Országszerte sugárzott, félórás beszédében a kormány korábban már elhangzott álláspontját ismételte meg, mely szerint terroristák felelősek a gyilkosságért. Benazir Bhutto halála nagy tragédia a pakisztáni nép számára - jelentette ki. "Ez a megbékélés, nem a szembenállás ideje. Bűnözők és egyes politikai elemek" arra használják fel Bhutto halálát, hogy fosztogassanak és randalírozzanak" - tette hozzá.

Musaraff a választás elhalasztását "elkerülhetetlennek" nevezte. Azt is bejelentette, hogy az ügy felderítéséhez segítséget kért a brit rendőrségtől, és ehhez Gordon Brown brit kormányfő hozzá is járult. Londonban megerősítették, hogy "még a hét vége előtt" megérkeznek Pakisztánba a Scotland Yard kijelölt nyomozói.

Az ellenzék szerint a hatóságok valójában - a Bhutto pártja, a Pakisztáni Néppárt (PPP) melletti szimpátiaszavazatoktól tartva - a kormánypártnak, az államfő szövetségesének szeretnének segíteni a halasztással. A két legnagyobb ellenzéki párt, a PPP és Navaz Sarif volt kormányfő vezette Pakisztáni Nemzeti Liga-Navaz (PML-N) ennek ellenére úgy döntött, hogy részt vesz a választáson.

Szerdán találkozott Musarraffal és az ellenzéki pártokkal Bernard Kouchner francia külügyminiszter, aki kétnapos látogatásra érkezett a pakisztáni fővárosba. A francia diplomácia vezetője az első nyugati miniszter, aki Iszlámábádban jár a volt kormányfő életét kioltó csütörtöki öngyilkos merénylet óta.

Káosz és bojkott

Pakisztánban a merényélet után kaotikus állapotok alakultak ki, az ekkor kitört zavargásokban 38 ember vesztette életét. Az elmúlt napokban több párt is jelezte, bojkottálni fogja a választást. Benazir Bhutto pártja, a Pakisztáni Néppárt vasárnapi gyűlésén tárgyalt az utódlásról. Úgy döntöttek, hogy a megölt vezető 19 éves fiát, Bilavalt nevezik ki új elnöknek, apját, Aszif Ali Zardarit pedig társelnöknek.