Négy gyanúsítottja van a törökországi robbantásnak

Vágólapra másolva!
Négy embert vettek őrizetbe a török hatóságok, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük van a csütörtöki diyarbakiri robbantáshoz. A merénylők egy autót robbantottak fel egy katonákat szállító busz mellett. Öten haltak meg.
Vágólapra másolva!

A török rendőrség őrizetbe vett négy személyt, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze lehet a délkeleti Diyarbakir központjában elkövetett pokolgépes merénylethez. Kihallgatásásuk péntek délelőtt még folyt.

A merényletben, amelyet egy katonai jármű ellen követtek el, a legfrissebb adatok szerint öt ember vesztette életét, és 110-en sérültek meg. Az elkövetők egy robbanószerrel megpakolt autót robbantottak fel a katonákat szállító busz közelében. A halálos áldozatok között négy diák is van, mivel betörtek a közeli épületek ablakai, köztük egy iskoláé is. A robbantás után a hatóságok több mint 64 kilogramm robbanószert foglaltak le két külön művelet során, a nyugati Bursa és a keleti Van tartományban.

A merénylet elkövetését eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára, ám a török hatóságok szerint a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állhat a háttérben. A PKK 1984 óta folytat fegyveres harcot egy önálló kurd állam megteremtéséért Törökország délkeleti részén. Az ankarai hatóságok szerint a harcokban csaknem 40 ezer ember vesztette életét.