Szándékosan lőtt le két amerikait egy iraki katona

Vágólapra másolva!
Szánt szándékkal végzett két amerikaival egy iraki katona tavaly karácsonykor az észak-iraki Moszulnál - közölték szombaton iraki tábornokok. Ez az első eset, amikor egy iraki katona szándékosan ölt meg amerikaiakat.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hadsereg tavaly december 28-án még azt közölte, hogy Rowdy J. Inman százados és Benjamin B. Porteil őrmester ellenséges tűzben, kézi fegyverekből származó sérülések nyomán halt meg egy közös, iraki-amerikai járőrözés során.

Az iraki hadsereg második hadosztályának parancsnoka, Mutaa al-Hazradzsi tábornok ugyanakkor elmondta, hogy az amerikaikat Moszultól nyugatra, Hermat településnél fegyveresek támadták meg. Az iraki katona ekkor, a helyzettel visszaélve, szándékosan meggyilkolta a két amerikait. "A katona beszivárgott a hadsereg soraiba" - mondta. Hozzátette, hogy az iraki hadsereg azonnal őrizetbe vette őt és kihallgatása folyamatban van.

Núr al-Din Huszein dandárparancsnok, az iraki hadsereg negyedik dandárjának parancsnoka is azt közölte, hogy a lövöldözés szándékos volt, és nem baleset.