Korrekt volt a grúz választás megfigyelők szerint

Vágólapra másolva!
Az első hivatalos részeredményekből ítélve Mihail Szaakasvili újrainduló grúz államfő a vártnál is jelentősebb előnyt szerzett a szombaton tartott előre hozott elnökválasztáson, és nem lesz szükség újabb választási fordulóra. Bár megfigyelők szerint rendben zajlott a szavazás, az ellenzék választási csalással vádolja az államfőt, és délutánra nagygyűlésre hívta követőit. Tbilisziben már tízezres tömeg gyűlt össze.
Vágólapra másolva!

Tbiliszi főterén elkezdődött az ellenzéki tüntetés, már 10 ezren vesznek részt rajta, és a tömeg egyre nő. Az ellenzék azzal vádolja Mihail Szaakasvili volt kormányfőt, hogy csalt a szombati választáson, s így nyerte meg az első eredmények szerint a szavazás első, szombati fordulóját. Demokratikus volt a grúziai választás, bár voltak hiányosságok - ezt állapították meg az ellenzék véleményével szemben az Európai Biztonsági és Együttmüködési Szervezet megfigyelői. Az EBESZ jelentése a hatóságok ködösítését és Szaakasvili kampányát bírálta.

Az első hivatalos részeredmények azt jelezték, hogy Mihail Szaakasvili korábbi elnök jelentős előnyre tett szert, és nem lesz szükség újabb választási fordulóra. Ugyanakkor a szavazatszámlálás előrehaladtával csökken a régi elnök előnye: míg öt százalékos feldolgozottságnál 58,53 százalék volt, nyolc százaléknál már csak 55,23 százalékos. A központi választási bizottság eredményei szerint azonban Szaakasvili így is kétszer több szavazatot gyűjtött össze, mint legfőbb riválisa, Levan Gacsecsiladze, aki - a részeredmények szerint - 23-24 százaléknyi voksot birtokol. Amennyiben ilyen marad a végleges eredmény, nincs szükség újabb választási fordulóra, ismét Szaakasvili lesz Grúzia elnöke, ugyanis ötven százalék felett győzelmet lehet hirdetni az első forduló után.

A vasárnap délutánra meghirdetett ellenzéki tüntetés szervezői fogadkoztak, hogy a tiltakozás 1,5-2 óráig tart, kizárólag békés lesz, és azellen irányul, hogy a hatóságok megpróbálják meghamisítani a választás eredményeit. Levan Gacsecsiladze, a Nemzeti Tanács nevű pártszövetség jelöltje bejelentette, hogy ő győzött a szombati elnökválasztáson, de a hatalom az eredmények meghamisításával megpróbálja elorozni tőle a győzelmét.

Az ellenzék már szombaton napközben súlyos szabálytalanságokról beszélt, sőt előzőleg utcai megmozdulásokat is kilátásba helyezett arra az esetre, ha választási csalás történik. Az egyik ellenzéki vezető, Tina Hidaseli szombaton azt mondta például, hogy felvételek készültek olyan személyekről, akik kétszer-háromszor is leadták voksaikat, és állítása szerint előfordult, hogy a választási bizottságok illetékesei a szavazás közben kinyitották az urnákat. Szaakasvili szóvivője elutasította a vádakat, és azt vetette az ellenzék szemére, hogy lejáratja Grúziát.

Washington térségbeli megbízottja, Matthew Bryza amerikai külügyi államtitkár-helyettes nyugalomra intett. "Ha a szakértők megállapítják, hogy a választásokat nem csalták el, akkor teljességgel indokolatlan és nem demokratikus volna az ellenkezőjét állítani" - mondta Bryza. Az EBESZ-hez hasonló következtetésekre jutottak a választások tisztaságát illetően az amerikai Nemzetközi Republikánus Intézet (IRI) megfigyelői is. Jim Colby misszióvezető közölte, hogy a választások megfeleltek a nemzetközi előírásoknak. A szakértők a voksolás során nem észleltek olyan szabálytalanságokat, amelyek érdemben befolyásolhatnák a végeredményt, habár volt egy sor technikai probléma, akadtak gondok például egyes választói névjegyzékekkel is.

Helyszíni tudósítók vasárnap reggel egy vízágyút láttak Tbiliszi felé haladni, és hat, egyenruhás embereket szállító busz is a főváros felé tartott. "A kormánynak természetesen kötelessége szavatolni a biztonságot az országban, de a tüntetőnek is jogukban áll békésen tüntetni" - mondta ezzel kapcsolatban az amerikai diplomata.