Visszadobta az elnöki ajánlatot a kenyai ellenzék

Vágólapra másolva!
Raila Odinga kenyai ellenzéki vezető elutasította a hivatalban levő elnök ajánlatát egy nemzeti egységkormány megalakítására. Az országban több mint egy hete zavargások vannak, miután az ellenzék szerint a hivatalban lévő elnök csalt a december végi választáson.
Vágólapra másolva!

"Nem lehet béke igazság nélkül" - jelentette ki Raila Odinga kenyai ellenzéki vezető, aki elutasította vasárnap a hivatalban levő elnök ajánlatát egy nemzeti egységkormány megalakítására."Közvetítőt akarunk. Tárgyalás alapján létrehozott megállapodást akarunk, nem pedig koalíciós kormányt" - tette hozzá.

Mwai Kibaki kenyai elnök szombaton jelentette be: kész nemzeti egységkormányt alakítani, hogy megoldja a választások nyomán kialakult helyzetet. Az ellenzék szerint a politikus csalás útján nyerte meg a nemrég tartott választást. Odinga szerint ezért nincs is alapja arra, hogy engedményeket tegyen.

A kenyai választási bizottság a múlt vasárnap jelentette be, hogy a december 27-i elnökválasztás győztese Mwai Kibaki hivatalban lévő elnök, aki szoros versenyben győzte le az ellenzék jelöltjét, Raila Odingát.

A már az eredmény kihirdetése előtt megkezdődött szórványos összetűzések és zavargások még aznap, a hivatalos eredmény kihirdetése után öltöttek nagyobb méretet. Azóta a tiltakozásokban és rendbontásokban legalább 360 ember vesztette életét, és 250 ezer ember kényszerült lakhelyének elhagyására.