Sarkozy nem viheti a barátnőjét Szaúd-Arábiába

Vágólapra másolva!
Nem viheti magával Carla Brunit Szaúd-Arábiába Nicolas Sarkozy francia elnök. A szaúdi uralkodóház az iszlám jogra hivatkozva tagadta meg  a francia államfő barátnőjének hivatalos látogatáson való részvételét.
Vágólapra másolva!

Rijádi diplomáciai körökből kiszivárgott információk szerint Nicolas Sarkozynek azt javasolták, hogy barátnője - egyes hírek szerint jövendőbelije - nélkül érkezzen az Abdallah királlyal való tárgyalásokra vasárnap. Az országban uralkodó különösen puritán szunnita iszlám vallásjog szigorúan tiltja egy nő és egy férfi nyilvános megjelenését, amennyiben azok nem házasok vagy rokonok.

Értesülések szerint az uralkodó és a köztársasági elnök közötti megbeszélések fő témája mindenekelőtt a libanoni kormányválság lesz, amelynek megoldásán mindkét ország már közel egy éve fáradozik. A két államfő várhatóan az iráni atomprogram kérdéseiről is tárgyal.

Az egykori topmodell, Carla Bruni már Egyiptomba és Jordániába is elkísérte a francia elnököt, ez azonban kiváltotta a konzervatív iszlamista egyiptomi parlamenti képviselők tiltakozását, mondván, hogy a pár nem házas. Bruni és Sarkozy hamarosan Indiába látogat, ami szintén diplomáciai bonyodalmakat ígér.