Bush: Irán provokált a Hormuzi-szorosban

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök szerint Irán provokációt hajtott végre a hét végén, amikor járőrhajói kis híján fegyveres összetűzésbe kerültek amerikai hadihajókkal a Hormuzi-szorosban. Az amerikai haditengerészet nyilvánosságra hozott olyan videó- és hangfelvételeket, amelyek az elnök állítását hívatottak igazolni.
Vágólapra másolva!

Bush Washingtonban, közvetlenül azelőtt tartott sajtótájékoztatót, amelyen a szerinte szükségtelen és veszélyes közjátékról is beszámolt, hogy kedden kilencnapos közel-keleti körútra indult. Tárgyalásain nagy teret kap majd Irán ügye, az iszlám köztársaság növekvő regionális befolyása.

A Pentagon hétfői közlése szerint az iráni Forradalmi Gárda elitalakulat öt járőrhajója vasárnap "zavarta és provokálta" az amerikai haditengerészet három hajóját a Hormuzi-szorosban. Az iráni hajók a jelentős olajszállítási útvonal mentén, nemzetközi vizeken mintegy 200 méterre megközelítették az amerikai hajórajt - egy cirkálót, egy rombolót, valamint egy fregattot -, kitérő manőverekre késztetve azokat. Az iráni hajók állítólag az utolsó pillanatban távoztak, az amerikaiak már arra készültek, hogy önvédelemből tüzet nyissanak.

Az iráni hajók állítólag olyan rádióüzenetet küldtek az amerikai hadihajóknak, hogy "elkapunk benneteket, pár perc és a levegőbe röpültök". A Pentagon szerint ilyen súlyos provokáció még nem történt.

Teherán nyilatkozata szerint viszont semmi rendkívüli nem történt. Az iráni külügyminisztérium szóvivője azt mondta, szokványos, mindennapos ügyről van szó, a probléma megoldódott, miután a hajórajok azonosították egymást.

Irán 2007 márciusában 15 brit haditengerészt és tengerészgyalogost ejtett foglyul és tartott fogva azzal a megindoklással, hogy azok hogy iráni vizekre hatolt be

.