Szudáni katonák rálőttek az ENSZ-békefenntartókra

Vágólapra másolva!
Szudáni katonák tüzet nyitottak kedden az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó missziójának (UNAMID) egyik gépkocsi-menetoszlopára a háború sújtotta Dárfurban, és súlyosan megsebesítettek egy sofőrt.
Vágólapra másolva!

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szóvivője közölte: "a szudáni fegyveres erők egyes elemei" megtámadták az UNAMID egyik konvoját, amelynek felségjelzése egyértelmű volt. A főtitkár a lehető legszigorúbban elítéli a támadást. Az ENSZ hivatalosan tiltakozni fog a szudáni kormánynál. Kartúmnak egyértelműen garantálnia kell, hogy az eset nem ismétlődik meg - tette hozzá Michele Montas közleményében.

Egy térségbeli diplomáciai forrás szerint a szudáni katonák valószínűleg lázadóknak hitték a békefenntartókat. "A konvojt sötétben, menet közben érte a támadás" - mondta.

A szudáni fegyveres erők részéről egyelőre senkit nem lehetett elérni az incidenssel kapcsolatban.

Az UNAMID közölte, hogy a súlyosan megsebesített sofőr szudáni polgári személy, akit hét lövés ért, és állapota válságos. Két jármű megrongálódott. Az UNAMID-katonák nem viszonozták a mintegy 10 percig tartó támadást. A szóban forgó konvoj élelmet és üzemanyagot szállított a misszió egyik előretolt állásához, Nyugat-Dárfúr tartomány és Csád határa közelébe. A békefenntartók egységeit a hétfő este történt incidens után a legmagasabb fokú riadókészültségbe helyezték - tették hozzá.

Rodolphe Adada, az UNAMID vezetője kedden kapcsolatba lépett a kartúmi külügyminisztériummal, és "megállapodtak, hogy azonnal kivizsgálják az esetet" - közölte Nureddin Mezni, a misszió szóvivője.

Ez az első eset, hogy az újonnan létrehozott, és január 1-jétől szolgálatot teljesítő UNAMID katonáit megtámadták.