Chávez bízik a kolumbiai túszok szabadulásában

Vágólapra másolva!
Hugo Chávez venezuelai államfő szerdán bejelentette, hogy a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezet elszánta magát két túszának szabadon engedésére, s már közölte is vele a pontos helyet, ahol elengedik őket.
Vágólapra másolva!

Ha ez igaz, ezzel lezárulhat a régóta húzódó történet: a gerillák ugyanis már néhány hete megígérték a venezuelai közvetítőknek két túsz (Clara Rojas és Consuelo González) elengedését, de azután a megadott határidőig, a tavalyi év végéig semmi sem történt. Sőt, néhány napja kiderült, hogy a harmadik túsz - akinek szabadon bocsájtását szintén vállalták - nincs is náluk: Clara Rojas 3 éves kisfiát a hatóságok megtalálták egy bogotái árvaházban. A kolumbiai vezetés szerint a FARC éppen azért lépett vissza a decemberi túszelengedéstől, mert a kisfiú már nem volt az őrizetében.

Chávez szerint Venezuela kérte a kolumbiai vezetés engedélyét a túszok átvételéhez, s ha ezt megkapja, csütörtökön helikoptereket küldenek értük. "Remélhetően Clara, valamint Consuelo néhány órán belül szabad lesz" - mondta az államfő. A Nemzetközi Vöröskereszt kolumbiai szóvivője nem sokkal később közölte: a bogotái kormányzat megadta az engedélyt az akcióhoz.

A két nő szabadon bocsátása azért szimbolikus jelentőségű esemény, mert sokak reménye szerint az első lépést jelentheti a szintén a FARC kezén lévő egykori kolumbiai elnökjelölt, Ingrid Betancourt elengedéséhez. Betancourt kiszabadítására az elmúlt hónapokban Párizs diplomáciai kampányt indított: a politikusnő ugyanis kettős, francia és kolumbiai állampolgársággal rendelkezik.