Turulriogató kettős kereszteket állítana Slota

Vágólapra másolva!
A magyarellenességéről ismert szlovák politikus, Ján Slota monumentális kettős kereszteket akar telepíteni a szlovák-magyar határ nyomvonalán, hogy elriassza "a magyarok Szlovákia fölött köröző hülye turulmadarait".
Vágólapra másolva!

A Robert Fico kormányához tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, Ján Slota a Szlovákiai keleti csücskében, a magyarországi Széphalom közelében lévő Csörgőn (Cerhov) kedden már fel is avatta a szlovák állami jelképként használt, az állam címerében és zászlajában is szereplő kettős kereszt monumentális mását.

A korábbi, fából készült, de időközben elkorhadt keresztet ősszel egy tízméteres vasbeton kereszttel váltották fel, és most ünnepélyes keretek között, az ország 15 évvel ezelőtti önállósulását jelölő emléktáblát is elhelyeztek rajta.

A nemzeti párt vezetői az ünnepségen jelezték: a Szlovákia integritását kifejezni hivatott jelképeket országszerte, így az államhatár mentén is telepíteni fogják, a következő valószínűleg Révkomáromban fog állni.

Elkerülendő, hogy Révkomárom önkormányzatának építési hatósága megakadályozza a kettős kereszt felállítását, az SNS kezdeményezni fogja, hogy az ilyen építmények engedélyeztetése a jövőben az önkormányzatoktól az építési szaktárca hatáskörébe kerüljön át. Korábban a révkomáromi önkormányzat hosszú évekig megakadályozta a szláv írásbeliséget megteremtő hittérítők, Cirill és Metód szobrának felállítását.