Ki akarják szorítani a hajléktalanokat Prágából

Vágólapra másolva!
Prága vezetői külön rendőri osztagot akarnak felállítani, hogy felszámolják a hajléktalanságot a városban - jelentette be Jiri Janecek polgármester-helyettes. A rendőri fellépés célja a hajléktalanok elüldözése Prágából, vagy az, hogy épüljenek be a társadalomba.
Vágólapra másolva!

"A város minden hajléktalannak kínál munkát, aki hajlandó dolgozni. A városháza nem akarja a tisztes prágai lakosok rovására támogatni a hajléktalanokat" - indokolta Jiri Janecek polgármester-helyettes az új intézkedést, miszerint külön rendőri osztaggal kívánják kiszorítani Prágából a hajléktalanokat.

Ám szakemberek szerint ez a radikális módszer sem oldhatja meg a hajléktalanság problémáját. "A hajléktalanok pontosan tudják, hogy dolgozhatnának. Ám a probléma gyökerei jóval mélyebbek. Valamennyi eset egyedi és külön vizsgálatot igényel" - mondta Pavel Ondrak, a prágai hajléktalanmenhelyek igazgatója.

Tavalyi adat szerint Prágában mintegy kétezer hajléktalan él. Ötven százalékuk az utcán lakik, míg a maradék ötven százalék a humanitárius szervezetek által fenntartott központokat látogatja.

Jellemző eset, hogy egy prágai hajléktalan, bizonyos Miroslav Szamszeli nemrég szállást és munkát kapott a városházától, mert megmentett egy újszülöttet, akire egy szemeteskonténerben bukkant rá, ám a férfi rövidesen pszichiátriai osztályon kötött ki, mivel nem bírt megbirkózni az életében hirtelen bekövetkezett változással.