Nem engedik be a szerbek az amerikai és angol ellenőröket

Vágólapra másolva!
Heves vita után úgy döntöttek a szerbiai pártok képviselői, hogy nem engedélyezik amerikai és angol megfigyelők részvételét a január 20-i elnökválasztáson. Az ok: ellenséges magatartás.
Vágólapra másolva!

A szerb választási bizottság nem engedélyezte, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia belgrádi nagykövetségének munkatársai megfigyelőként részt vegyenek az elnökválasztáson. A voksolás első fordulóját január 20-án tartják.

A parlamenti pártok képviselőiből álló testület hosszas és heves vita végén hozta meg a döntést, amelyet előterjesztői az említett két ország Szerbiával szemben ellenséges magatartásával indokoltak. Az amerikai és brit megfigyelők elutasítása annak ellenére történt, hogy a szerb kormány pártolta jelenlétüket.

A kormánypártok közül Tadic elnök Demokrata Pártjának és a G 17 Plus pártnak a képviselője szavazott az amerikai és brit megfigyelők mellett, továbbá a liberális demokraták és a Magyar Koalíció képviselője. Ellenezte viszont jelenlétüket Kostunica miniszterelnök Szerbiai Demokrata Pártja, a radikálisok és a szerb szocialisták.

A választási bizottság jóváhagyta, hogy az EBESZ 23, a Független Államok Közösségének parlamentközi tanácsa pedig 3 megfigyelőt küldjön a voksolásra. Arról a javaslatról, hogy Szlovákia belgrádi nagykövetsége megfigyelőket küldjön, még ezután szavaz a testület.