Japán újra szállít benzint Afganisztánba

Vágólapra másolva!
Felülbírálta a japán képviselőház a szenátus pacifista álláspontját, és úgy döntött, a szigetország ismét üzemanyag szállítással segíti az Afganisztánban harcoló nemzetközi koalíciót. A képviselőház a szuverenitás 1951-es visszaállítása óta először élt azzal a jogával, hogy kétharmados felülírhatja a szenátus öntését.
Vágólapra másolva!

A japán képviselőház pénteken megszavazta az Egyesült Államok vezette afganisztáni koalíciónak nyújtandó támogatás felújítását. Az alsóháza kétharmados többséggel döntött az Indiai-óceánon keresztüli utánpótlás-szállítás folytatásáról annak ellenére, hogy a szenátus néhány órával korábban elvetette az indítványt.

Miután a szavazáson részt vevő 473 képviselőből 340 elfogadta a javaslatot és csak 133-an szavaztak ellene, a minősített többség lehetővé teszi a képviselőháznak, hogy felülbírálja a felsőház elutasítását. A kormánytöbbség első ízben élt ezzel az eszközzel egy törvény elfogadásához a japán szuverenitás 1951-es visszaállítása óta.

A 2001-ben - a George Bush amerikai elnök által meghirdetett terrorizmus elleni háború támogatására - elindított japán missziót tavaly novemberben felfüggesztették, mert az ellenzéki többségű szenátus nem volt hajlandó megújítani annak mandátumát. A küldetés keretében Japán üzemanyagot szállít az Afganisztánban állomásozó nemzetközi koalíció 11 országa hajóinak és repülőgépeinek. A szavazást megelőzően Washington is nyomást gyakorolt Fukuda Jaszuo kormányfőre.

A japán ellenzék nemtetszésének adott hangot a szavazás után. Szengoku Josito, a Demokrata Párt képviselője szerint a kormány "egyértelműen visszaélt hatalmával" és úgy vélekedett, a kabinet ezek után minden bizonnyal elveszti a japán nép bizalmát. A párt azért ellenzi az afganisztáni missziót, mert az nem kapott kifejezett ENSZ-támogatást, továbbá azért is, mert megsérti Japán pacifista alkotmányát.