Újabb videó a hormuzi-szorosi incidensről

Vágólapra másolva!
Újabb képsorokat mutattak be pénteken az Egyesült Államokban az iráni járőrhajók és amerikai hadihajók között lezajlott hormuzi-szorosi incidensről, a felvételen a teljes eseménysor látható Washington szerint.
Vágólapra másolva!

Az amerikai védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a több mint félórás videó az incidensben részt vevő amerikai hajóraj egyik tagjának, az USS Hopper rombolónak a hídján készült és szerkesztetlen változata annak a kevesebb mint ötperces képsornak, amelyet kedden mutatott be az amerikai kormány.

Az időnként szemcsés felvételen az amerikai romboló legénysége látható, amint rádióüzenetekre válaszol és figyeli az öt iráni járőrhajót a fontos olajszállítási útvonalnak számító nemzetközi vizeken. Sokszor látható rajta egy vagy több a gyors mozgású iráni hajók közül is. Hallható, amint a USS Hopper legénységének tagjai egymással és a raj többi hajójával beszélnek. Az események előrehaladtával az amerikaiak hallhatóan egyre izgatottabbak amiatt, amilyen gyorsan az iráni hajók közlekednek és amennyire megközelítik a rombolót.

A Pentagon keddi közlése szerint az egyik iráni hajóról rádióüzenetet küldtek az amerikai hadihajóknak: "elkapunk benneteket, pár perc és a levegőbe röpültök". A tárca azóta pontosított: nem tudni, honnan érkezett az üzenet.

Irán hamisítványnak minősítette az elsőként bemutatott amerikai képsorokat és közzétett egy saját felvételt az eseményekről, amelyen nem hallani ezt a mondatot.

Washington álláspontja szerint az iráni hajók provokálták az amerikai hadihajókat, és hivatalosan tiltakozott Iránnál az eset miatt. Teheránnak ezzel szemben az a véleménye a történtekről, hogy semmi szokatlan nem történt, és hogy az iráni hajók csak azért közelítették meg az amerikaiakat, hogy azonosítsák őket.