Lemondott az Interpol vezetője

Vágólapra másolva!
Lemondott az Interpolt vezető dél-afrikai országos rendőrfőkapitány, Jackie Selebi, akit hazájában korrupcióval gyanúsítanak. Pénteken jelentették be, hogy vádat emelnek a főrendőr ellen, amiért információkkal látta el egy gyilkossági ügy gyanúsítottját. Az Interpolt azt hangsúlyozza, hogy Selebi ügyének semmi köze nincs tevékenységükhöz. 
Vágólapra másolva!

Lemondott az Interpol elnöki tisztségéről Jackie Selebi dél-afrikai országos rendőrfőkapitány, akit hazájában korrupcióval és az igazságszolgáltatás akadályozásával gyanúsítanak - jelentette be vasárnap a nemzetközi rendőri szervezet. Előző nap függesztették fel hivatalából Selebit, miután az ügyészség pénteken bejelentette, hogy egy gyilkossággal vádolt drogcsempészhez fűződő kapcsolatai miatt korrupció, csalás, pénzmosás és zsarolás címén hamarosan vádat emel a rendőrfőkapitány ellen. Selebi tagadja, hogy bármilyen törvénytelenséget elkövetett volna.

A lyoni székhelyű Interpol közleménye szerint Selebi a főtitkárságnak küldött levélben, azonnali hatállyal nyújtotta be lemondását. A Selebivel szemben felmerült vádak kizárólag dél-afrikai hivatali beosztását érintik és semmilyen módon nem függnek össze az Interpol élén betöltött szerepével vagy a szervezet tevékenységével - hangsúlyozta a közlemény.

A dél-afrikai ügyészség azzal vádolja Selebit, hogy 1,2 millió euró körüli összeget kapott egy bizonyos Glen Agliottitól, akit egy dúsgazdag bányatulajdonos meggyilkolásával vádolnak és nemrégiben kábítószer-csempészet miatt elítéltek. Cserébe Selebi információkkal látta el Agliottit az ellene folyó nyomozásról.