Diplomáciai viszályt szított az engedetlen British Council

Vágólapra másolva!
A kormány utasítása ellenére sem fejezte be a működését az oroszországi British Council, ezért a külügyminisztériumba rendelék a brit nagykövetet. A Kreml szerint a brit kultúrát és nyelvet népszerűsítő szervezet törvénytelenül működik.
Vágólapra másolva!

Bekérették az orosz külügyminisztériumba hétfőn Anthony Brentont, az Egyesült Királyság moszkvai nagykövetét, miután a British Council kulturális szervezet nem a hatóságok utasítása ellenére sem zárta be két regionális intézményét - közölte az Interfax hírügynökség magas rangú orosz külügyminisztériumi forrásra hivatkozva.

Az orosz kormány múlt héten jelentette be, hogy a British Councilnak januártól be kell szüntetnie Moszkván kívüli tevékenységét. A brit kultúrát külföldön népszerűsítő szervezet az orosz külügyminisztérium szerint törvényellenesen működik. A szervezet ezt tagadja.

Az orosz tiltás válasz arra a júliusi brit lépésre, amikor több orosz diplomatát kiutasítottak Nagy-Britanniából. Mihail Kaminyin külügyi szvivő szerint a szervezet megsértette az adótörvényeket is - írta korábban a BBC News. A British Council ezt is tagadja, és közölte, egy az 1990-es években megkötött egyzemény alapján működik Oroszországban.