Az inuitok nem kérnek a védett jegesmedvékből

Vágólapra másolva!
A kanadai inuitok nem nézik jó szemmel, hogy természetvédők védett fajjá nyilvánítanák a jegesmedvéket. A szakemberek szerint a populáció veszélyben van, az őslakosok viszont a vadászatból járó jogdíjakat féltik - írja a The New York Times.
Vágólapra másolva!

Környezetvédők kedden kezdeményezték Washingtonban, hogy nyilvánítsák védett fajjá a Kanadában élő jegesmedvéket - írja a The New York Times. A helyi őslakosok, az inuitok viszont hevesen tiltakoznak a tervezet ellen. Az inuitok szóvivője, Mary Simons szerint semmi értelme sincs védetté nyilvánítani az északi sark jelképeként is ismert állatfajt.

A környezetvédők szerint az inuitok csak az állatok lelövésének jogából származó - állítólag évi több millió dolláros - jövedelmüket féltik. Simons viszont azt állította, hogy a populációt nem veszélyezteti a kihalás, és a védetté nyilvánítás tönkre tenné a helyi gazdaságot. A Hudson-öböl és a Labrador félsziget területén élő inuit törzsek fő bevételi forrása a területükön vadászó idegeneknek árusított vadászati jogdíjakból származik, amelyek közül a jegesmedvék lelövése különösen kiemelt - írja a The New York Times.

A természetvédők jelenleg 25 ezer becsülik a populáció létszámát, amelynek kétharmada Kanadában él, és a Greenpeace előrejelzése szerint 2050-re kihalhat akár kétharmaduk. A jegesmedvéket mesterséges környezetben igen nehéz szaporítani, és a vadon született bocsok több mint fele sem éri meg az egy éves kort.