Rárontottak a rendőrök a kenyai ellenzékre

Vágólapra másolva!
Halálos áldozatai is vannak a szerdán újrakezdődött ellenzéki tüntetéseknek Kenyában. A rendőrség betiltott minden megmozdulást és megpróbálja feloszlatni a a felvonulásokat, amelyeken az ellenzékiek, a szerintük elkövetett választási csalások ellen tiltakoznak. A rendőrök már figyelmeztető lövéseket is leadtak.
Vágólapra másolva!

Második napja tartanak az ellenzéki demonstrációk Kenyában. A rendőrség nem engedélyezte a tüntetéseket, ezért minden megmozdulást feloszlat. Levegőbe lőttek, Nairobi egyik nyomornegyedében pedig könnygázt is bevetettek a több száz demonstráló ellen a Reuters jelentése szerint.

Szerdán, a tiltakozások első napján legkevesebb négy ember vesztette életét a rendőrök és az ellenzékiek összecsapásaiban - számolt be a BBC. A tüntetők azért vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak a december végi választások ellen. Az ellenzék azt állítja, a jelenlegi elnök, Mwai Kibaki csalással érte el, hogy hatalmon maradjon.

Vezetőjük, Raila Odinga a szavazatok újraszámlálását követeli. Közölte, nem fogja vitatni az eredményt, ha ez után is Kibaki kerül ki győztesként. A választás kimenetelének decemberi kihirdetése óta a zavargásokban több mint hatszázan haltak meg, de jelentek meg hétszáz áldozatról szóló becslések is.

Forrás: EPA

Kenya egyike volt Afrika azon kevés országainak, ahol virágzott a gazdaság, sokan ezért attól tartanak, hogy a politikai válság miatt ennek az időszaknak végeszakad. Különösen aggasztó, hogy az erőszakhullám érinti az élelmiszertermelés központjának számító Rift-völgyet is, így veszélybe kerülhet az ország ellátása.