Lejárató filmet készítettek a Clinton-párról

Vágólapra másolva!
Az amerikai elnökjelöltség elnyerésére esélyes demokrata párti Hillary Clinton és férje ellen "dokumentumfilmet" készített egy washingtoni konzervatív csoport. A republikánusokkal szimpatizálók már Barack Obamát is célkeresztbe vették.
Vágólapra másolva!

Az Állampolgári Egyesülés nevű szervezet a héten Washington elegáns Georgetown negyedének egy mozijában mutatta be a Hillary című filmet. Az alkotás a Clinton-família körüli régi botrányos ügyeket eleveníti fel és azok fényében az az üzenete, hogy a volt first lady nem lehet az Egyesült Államok következő elnöke.

A film egyebek mellett felidézi a Clinton-adminisztráció első nagy botrányát, az 1993-as Travelgate-et. Billy Dale, a Fehér Ház utazási irodájának egykori alkalmazottja könnyek között emlékszik vissza, milyen üldöztetésben volt része a Clinton-kormány részéről. Az iroda hét régi munkatársát bocsátották el pénzügyi visszaélésekre hivatkozva, az ügyben az FBI is nyomozott. Az alkalmazottakat végül tisztázták. A bírálók szerint Clinton saját barátai-ismerői számára tisztította meg a terepet az utazási irodában.

A dokumentumfilmben Kathleen Willey, a Fehér Ház egykori önkéntese is látható, aki annak idején azzal vádolta Bill Clinton elnököt, hogy szexuálisan letámadta az ovális irodában.

David Bossie, a filmet készítő egyesülés elnöke meg van győződve, hogy Hillary Clinton nyeri el a demokrata oldalon az elnökjelöltséget. Tudomása van arról, hogy a volt elnök felesége 3-1 arányú támogatást élvez a nyári jelöltállító konvención szoros verseny esetén döntő szerepet játszó szuperdelegáltak (a demokrata párt- és kongresszusi vezetők) körében Barack Obamával szemben.

A Clinton-ellenes filmmel egy a gond, írja az MTI: alig van, aki megnézi. A készítők ugyanis nem reklámozhatják. A Szövetségi Választási Bizottság három tagú eljáró bírósága szerint ez ugyanis kampányfilm, amelyet nem lehet reklámozni, és nyilvánosságra kell hozni a támogatókat.

A konzervatív csoport azonban váltig állítja: a Hillary dokumentumfilm, amelynek reklámjaira a szólás alkotmányos szabadsága vonatkozik, nem pedig a kampányszabályozás. David Bossie azzal is érvel, hogy Michael Moore is reklámozhatta saját Bush-ellenes dokumentumfilmjeit. Az ügy a legfelsőbb bíróság elé kerülhet, de az újabb döntésig nincsenek reklámok.

Az Állampolgárok Egyesülése arra is felkészült, ha nem jönne be számítása, és Hillary Clinton helyett vetélytársa, Barack Obama szerezné meg a demokrata jelöltséget. "Már dolgozik a kutató csoportunk Obama ügyében, ha ő győz, nyárra a róla szóló film is elkészül" - közölte David Bossie, a szervezet elnöke.