Hedvig bábura lövöldöztek állítólagos szlovák rendőrök

Vágólapra másolva!
Botrányos videoklipek jelentek meg hétfőn este több szlovákiai hírportálon: a képsorokon szlovák rendőri gyakorlóruhába öltözött férfiak láthatók, akik egy azonosítatlan lőtéren egy Hedvig nevű célbábura lövöldöznek, s közben ordenáré módon mocskolják a célkeresztbe vett bábut.
Vágólapra másolva!

Több portál egyértelműen, mások fenntartásokkal ugyan, de úgy értelmezik a képsorokat, hogy a bábut arról a nyitrai magyar egyetemistáról, Malina Hedvigről nevezték el, akit saját bevallása szerint 2006 augusztusában két bőrfejű azért vert meg, mert az utcán magyarul beszélt.

Malina Hedvig igazát már Szlovákiában is egyre kevesebben kérdőjelezik meg, de a lány pokoljárása ennek ellenére is tart. A tettesek továbbra is ismeretlenek, és a rendőrség továbbra is abból indul ki, hogy a lányt senki sem verte meg, a támadást csupán kitalálta, annak bejelentésekor félrevezette rendőrséget, amiért akár öt év szabadságvesztésre is ítélhetik.

Malina Hedvig ügyében szeptember óta a legfőbb ügyészség vizsgálódik, de ennek eredménye csak március végére várható.

A videofelvételek állítólag Hedvig megveretésének egyéves évfordulóján, még tavaly kerültek fel a YouTube nevű nemzetközi klipgyűjtemény oldalaira. Hétfőtől több szlovákiai portálon is láthatók.

Egyes vélemények szerint egyértelmű, hogy a képsorok a Szlovák Rendőrakadémia Pozsonyhoz közeli lőterén, Bazinban (Pezinok) készültek. A liberális szlovák polgári napilap, a SME internetes változatán is látható képsorokat kísérő szöveg szerint a felvételek egy Radovan83 nevű feltöltőtől származnak.

Erik Tomás, a szlovák belügyminisztérium szóvivője szerint a felvételek "biztosan nem a bazini rendőriskolában készültek, s úgy tűnik, nem is hiteles lőgyakorlatot örökítenek meg." Azt pedig már vizsgálják, hogy a Polícia feliratú zubbonyokban gyakorlatozó, a Hedvig nevű bábut szétlövő, majd a talapzatáról le is rúgó személyek "valódi rendőrök-e".