Érsekújvárnál készültek a Hedvig-ellenes videók

Vágólapra másolva!
Egy Érsekújvárhoz közeli magyar falu, Szímő (Zemné) lőterén készültek azok a videofelvételek, amelyek képsorain a szlovák rendőrség ruházatára hasonlító öltözékben ismeretlen fiatalok egy Hedvignek "szólított" célbábura lőttek. Feltételezések szerint a bábu esetében a Nyitrán megvert magyar egyetemistáról, Malina Hedvigről "vették a mintát."
Vágólapra másolva!

A hétfő este kirobbant botrány kezdetén több szlovák internetes portál úgy vélekedett, hogy a felvételek a szlovák rendőrség egyik gyakorló lőterén készültek. A szlovák belügyminisztérium szóvivője ezt azonnal cáfolta, később pedig jelezte: Robert Kalinák belügyminiszter vizsgálatot indít, hogy kiderítsék, valóban rendőrök-e képsorok szereplői, s hogy miféle fegyvereket használnak.

A SME című szlovák napilap internetes változatának kedd esti közlése szerint azonban már beigazolódott, hogy nem rendőrségi lőtéren, hanem valóban Szímőn, egy vadásztársaság magánlőterén forgatták a botrányos felvételeket.

A társaság a lőteret gyakran bérbe adja, de az sem ritka, hogy ismeretlenek engedély nélkül használják, s mivel a Hedvig néven szólított bábura lövöldöző fiatal férfiakat eddig nem sikerült azonosítani, valószínű, hogy "kóbor" gyakorlatozók lehettek.

További kérdés, vajon valódi-e - az egyébként csak a rendőrségnél és a hadseregnél használatos - 58-as géppisztoly, vagy azok kevésbé veszélyes, könnyen beszerezhető "játék-változata" lehet, amely azonban szintén tűzképes fegyver.

A felvételeket eredetileg még tavaly szeptemberben, a Malina Hedvig elleni támadás első évfordulóján, egy Radovan83 fedőnevet viselő ismeretlen töltötte fel a világhálóra, a YouTube oldalaira, ahol csak a napokban fedezte fel valaki, egy szintén ismeretlen internetező. Ezek után hétfő este előbb számos szlovák, majd sok magyar portálon is megjelentek a klipek, mire azokat az ismeretlen feltöltő kedden törölte a YouTube portáljáról. A klipet átvevő más portálokon továbbra is láthatók a képsorok.

Malina Hedviget saját elmondása szerint két ismeretlen bőrfejű megverte, mert az utcán magyarul beszélt. A sértett panasza nyomán indult nyomozást a rendőrség két hét múltán lezárta, majd lakossági feljelentések alapján Hedvig után kezdtek nyomozni, mondván, hogy megveretése meg sem történt, azt maga találta ki, s ha ezt rábizonyítják, akár öt évig terjedő szabadságvesztésre is ítélheti a bíróság.