Izrael ismét szállít üzemanyagot Gázába

Vágólapra másolva!
A külföldi felszólításoknak engedve Izrael ismét szállít gázt és üzemanyagot a blokád alatt álló Gázai övezetbe, ahol így várhatóan helyreáll az áramszolgáltatás. Az intézkedés ellenére palesztin nők törtek át az egyiptomi határon, szélsőségesek pedig ismét rakétákat lőttek ki az Izraelre.
Vágólapra másolva!

Izrael kedden reggel megkezdte az üzemanyag-szállításokat a Gázai övezetbe ezzel részben megszűnteti a palesztin terület blokádját. Szemtanúk szerint az első, háztartási gázt szállító tartálykocsi Nahal Oz átkelőnél lépte át Izrael és a Gázai övezet határát. A kocsit öt további kamion követte, melyek ipari üzemanyagot szállítottak a gázai villamos erőmű számára.

A gázai erőmű az üzemanyag-szállítás felújítása nyomán várhatólag 12 órán belül kezd újra áramot termelni. Az izraeli védelmi minisztérium hétfőn hozott döntést a zárlat időleges feloldásáról, engedve a külföldi felszólításoknak, hogy álljon el a Gázai övezetben élő másfél millió palesztin törvénytelen, humanitárius katasztrófával fenyegető "kollektív megbüntetésétől". Izrael a területét érő palesztin rakétatámadások miatt állította le az üzemanyag-szállításokat.

Közben szemtanúk szerint az egyiptomi határőrök a levegőbe leadott lövésekkel, botokkal és vízágyúkkal igyekeztek elriasztani több palesztin nőt, aki a rafahi határállomáson áthatolva élelmiszert és más, fogyóban lévő alapvető termékeket követelt. Szemtanúk szerint a határőrök fellépése következtében 15 nő megsebesült, őket mentőautóval szállították el.

Az izraeli blokád részleges feloldása ellenére kedden reggel újabb rakétákat lőttek ki a Gázai övezetből izraeli területre. Egy tel-avivi katonai szóvivő szerint legkevesebb két rakéta csapódott be, de egyik sem okozott sebesüléseket. Az arab nagykövetek kérésére kedden sürgősséggel összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassa a Gázai övezetben kialakult helyzetet.