Rejtélyes öngyilkosságok után nyomoznak Walesben

Vágólapra másolva!
Hét fiatal követett el öngyilkosságot egy év alatt egy walesi kisvárosban, emellett többen megkíséreltek véget vetni életüknek. Csak a múlt héten három kamaszlány akarta megölni magát, mindhárman más módszert választottak. Mint kiderült, a fiatalokat leginkább egy internetes honlap kötötte össze.
Vágólapra másolva!

Rejtélyes öngyilkossági járvány pusztít fiatalok között egy walesi kisvárosban. A rendőrség egy internetes közösségi portált gyanít az ügy mögött. A tartomány déli részén fekvő Bridgendben és környékén az elmúlt egy évben hét, 17-27 év közötti fiatal - hat fiú és egy lány - vetett véget életének, és több öngyilkossági kísérlet is történt.

A legutóbbi áldozat a 17 éves Natasha Randall, aki a múlt csütörtökön akasztotta fel magát szüleivel közös otthonában. Huszonnégy órán belül két barátnője kísérelt meg öngyilkosságot. Egyiküket, egy 15 éves lányt azóta is lélegeztetőgéppel tartják életben a helyi kórházban, a másik, szintén 15 éves öngyilkosjelölt lány már otthon lábadozik, miután felvágta csuklóin az ütőereket.

Az eddigi vizsgálat szerint az áldozatok legtöbbje a Bebo nevű közösségi portál tagja volt. A portálon mindegyikük halála után egy külön megemlékező lap jelenik meg, amelyen a barátok üzeneteket, fotókat és videókat helyezhetnek el.

A rendőrség azt gyanítja, hogy a portált használó fiatalok körében valamiféle bizarr hősi kultusz terjed: úgy gondolhatják, hogy menő dolog, ha valakinek saját internetes emlékoldala van, és öngyilkossággal próbálnak tekintélyre szert tenni barátaik körében.

Natasha saját öngyilkossága előtt búcsúüzenetet hagyott a 20 éves Liam Clarke emléklapján. Clarke volt az ötödik áldozat, akit egy parkban felakasztva találtak meg karácsony után. Liam Clarke a harmadik áldozat, a szintén 20 éves Thomas Davies barátja volt. Davies tavaly februárban, egy erdőben akasztotta fel magát. Két nappal korábban azonban még ott volt az ő egyik barátja, a 19 esztendős David Dilling temetésén. Dilling szintén felakasztotta magát.

A walesi rendőrség most megpróbálja megszakítani ezt a tragikus láncolatot. A szerdai The Daily Telegraph beszámolója szerint a nyomozók azonosítottak egy húsztagú baráti társaságot, amelynek tagjait különösen veszélyeztetettnek tartják, és felkeresték szüleiket, figyelmeztetve őket: nagyon figyeljenek oda gyerekeikre.

A vezető konzervatív brit napilap által megszólaltatott szakértők szerint már korábban is előfordult, hogy tinédzserek internetes közösségi fórumokon, virtusból öngyilkosságba hajszolták egymást. Az egyik szakértő szerint az ilyen internetes csevegő fórumokon sokan abban lelik élvezetüket, hogy másokat bírnak rá öngyilkosságra, és egyes esetekben a szociális kapcsolatokat keresők az öngyilkossággal remélnek valamiféle exkluzív tagságra szert tenni egy adott csoportban.