Európában fitogtatja erejét az orosz hadiflotta

Vágólapra másolva!
Taktikai bombázók, próbakilövések, új nukleáris rakétahordozó rendszerek tesztelése - erről szólt az orosz hadiflotta atlanti hadgyakorlata. A britek szerint Moszkva így kíván nyomást gyakorolni az unió Koszovóval kapcsolatos politikájára. A Kreml ezzel szemben a harcászati morál javításáról beszél, és közben a szovjet időkre emlékeztető katonai parádét szervez a Vörös téren - írja a The Times.
Vágólapra másolva!

A brit légierő szerint szerdán újabb orosz taktikai bombázók csatlakoztak a spanyol és francia partok közelében gyakorlatozó északi-tengeri orosz flotta egységeihez - írja a The Times. A brit lap szerint az oroszok a hidegháború vége óta nem tartottak ekkora hadgyakorlatot az atlanti térségben. London szerint az orosz "háborúsdi" puszta erőfitogtatás, és Putyin ezzel kíván nyomást gyakorolni az Európai Unió Koszovó politikájára. Az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint semmi ilyesmiről nincs szó, a hadgyakorlatot pedig már egy hónapja bejelentették.

Taktikai atomfegyverekkel felszerelve

Az orosz csapatmozgásokat a brit és norvég légierő gépei is figyelemmel kísérik. A NATO színeiben repülő F16-os és Tornado típusú vadászok jelentették, hogy a Biscay-öbölhöz közel orosz Tu-160-as vadászbombázók olyan - taktikai atomfejjel is felszerelhető - rakétákat lőttek ki, amelyek hatótávolsága elérheti akár az 500 kilométert is. A hadgyakorlathoz szerdán csatlakozott Tu-22M3-as bombázókat pedig már közel tizenöt éve nem vetették be. "A mostani hadgyakorlatok során a légierőnek jut a kulcsszerepet" - mondta Alekszandr Drobicsevszkij ezredes, az orosz légierő segédparancsnoka.

Forrás: EPA
Semleges célpontokra lőttek

A légierő mellett a Moszkva nevű cirkáló is hasonló - nukleáris hordozó - rakétát lőtt ki semleges célpontra - jelenttette Igor Digalo kapitány, az orosz tengerészet segédparancsnoka. Hozzátette, hogy a most használt rakétahordozó rendszernek semmi köze sincs az új orosz katonai fejlesztésekhez. A taktikai egységeket vezető Nyikolaj Makszimov altábornagy elmondta, hogy a hadgyakorlatok célja az orosz flotta hatékonyságának és harckészültségének növelése.

A katonai akciót a Kuznyecov admirális nevű repülőgép-hordozóról irányítják, amely korábban a Földközi-tenger térségében is hasonló próbabevetéseket hajtott végre. A flotta tizenegy cirkálóból és 47 légi járműből áll. Az egységek állandó, földközi- és atlanti készültségét még Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelte el tavaly augusztusban.

Harcászati befektetések

Moszkva a gáz és olaj világpiaci árának emelkedéséből származó többletbevételekből finanszírozza a hadsereg fejlesztését - állítja a The Times, amely szerint a Kreml 2015-ig közel 190 milliárd dollárt (32300 milliárd forint) költ hadipari- és védelmi rendszerekre.

A hadügyi kiadások 2000 óta - Putyin kinevezését követően - évről évre növekednek. A védelmi tárca közlése szerint 2008-ban például, mintegy 16 százalékkal haladja meg a tavalyi költséget és megközelíti a 37 milliárd dollárt (6290 milliárd forint). A tervek szerint 2010-ben pedig már eléri a 45,5 milliárd dollárt (7735 milliárd forint).

Ismét parádéznak a Vörös téren

A Kremlben eközben döntöttek, hogy május 9-én, a náci Németország felett aratott végső győzelem évfordulóján nagyszabású katonai parádét szerveznek a moszkvai Vörös téren. Hasonló - az elrettentés és a katonai potenciál fitogtatására szolgáló - felvonulást, amelyen a legújabb Topol-M típusú ballisztikus rakétahordozók is megtekinthetők utoljára 1990-ben láthattak az oroszok.