Terrorgyanús csoport tagjait mentették fel Hollandiában

Vágólapra másolva!
Felmentette másodfokon egy holland bíróság annak a szélsőséges gondolkodású iszlám fiatalokból álló csoportnak a tagjait, amelyet egyebek között merényletek előkészítésével vádoltak.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett Hofstad csoport főleg Észak-Afrikából származó, de már Hollandiában született muzulmánokból áll. A csoport - az ítéletben ezúttal nem érintett - vezetője az a Mohammed Bouyeri volt, aki 2004 végén meggyilkolta Theo Van Gogh holland filmrendezőt és esszéistát.

A per egyik fő kérdése éppen az volt, kimondja-e a testület, hogy terrorista szerveződésről van szó - miután a másodfokú ítéletben a válasz nemleges volt, ez magyarázza az enyhébb büntetéseket is.

A tizennégy eredeti vádlott közül ötöt már korábban felmentettek, a többieket viszont 2006-ban 1-15 év börtönre ítélték.

Közülük a legsúlyosabb büntetéssel sújtott Jason Walters elleni ítéletet most megerősítették, mert azt első fokon is mindenekelőtt rendőrök megtámadásáért és súlyos sérülések okozásáért szabták ki. Walters segítőjének, Iszmail Ahniknak a büntetését viszont 13-ról ötnegyed évre enyhítették. Egy másik vádlottat, Núraddin al-Fatmit korábbi bűnökért tartanak börtönben négy évre. A többi egykori elítéltet ezúttal felmentették. Többségüket azóta már szabadlábra helyezték, mert büntetésük le is telt.

Hollandiában a terrorellenes nemzetközi harc jegyében csak néhány éve hozták azt a törvényt, amelynek alapján már azért is felelőssé lehet tenni személyeket, ha terrorista szándékú bűnszövetkezethez tartoznak. A Hofstad-ítélet az egyik első volt ennek a jogszabálynak az alapján.