Rohamrendőrök zárták el a gázaiak útját Egyiptomba

Vágólapra másolva!
Egyiptomi rohamrendőrök lezárták szombaton a rafahi átkelőt a Gázai övezetből autón érkező palesztin lakosok előtt - közölték szemtanúk.
Vágólapra másolva!

Több tucatnyi rohamrendőr sorfalat alkotott két olyan kerítésrés előtt, amelyen autók is átférnek, mögöttük pedig több egyiptomi páncélozott jármű felsorakozott. A Hamász palesztin radikális szervezet emberei pénteken buldózerekkel járművek előtt is szabaddá tették az átjárást Egyiptom felé.

Izrael közben megtiltotta polgári személyeknek, hogy az egyiptomi határ közelébe menjenek, tartva attól, hogy a Gázai övezetből Egyiptomba átjutott palesztinok immár az izraeli-egyiptomi határon áthatolva megtámadják őket.

A Gázai övezetben lakó palesztinok szombaton már autókkal mentek át tömegesen Egyiptomba, miután a Hamász emberei előző nap buldózerekkel járművek előtt is szabaddá tették az átjárást. Az egyiptomi határőrök ismét nem avatkoztak be.

Palesztin fegyveresek szerda este robbantásokkal réseket ütöttek az övezetet Egyiptomtól elválasztó kerítésen, és ezt követően palesztinok tömegesen mentek át az arab országba alapvető közszükségleti cikkeket vásárolni.

A határőrök két napig egyáltalán nem avatkoztak be, hagyták őket teljesen szabadon közlekedni, majd részlegesen lezárták a rafahi átkelőt, csak azokat a palesztinokat engedték át, akik Egyiptomból visszatértek a Gázai övezetbe. Emiatt felduzzadt a tömeg a fő átjárónál a gázai övezeti oldalon, és a feldühödött palesztinok kövekkel dobálták az egyiptomiakat, dulakodtak a rendőrökkel, akik a először a levegőbe leadott lövésekkel próbáltak rendet teremteni, majd vízágyúkat vetettek be a sokaság szétoszlatására.

Pénteken azonban az övezetet kizárólagos uralma alatt tartó Hamász palesztin radikális szervezet emberei leromboltak egy újabb falszakaszt a határon, és annyira kibővítették a rést, hogy azon gépkocsival is át lehet jutni. Az egyiptomi határőrök először tettek némi tétova intézkedést a palesztinok újabb tömeges átjutásának megakadályozására, de később feladták.