Palesztin-egyiptomi csúcstalálkozót tartanak szerdán

Vágólapra másolva!
Mahmúd Abbász palesztin elnök jövő héten szerdán Kairóban megbeszélést tart egyiptomi kollégájával Hoszni Mubarakkal. A csúcstalálkozón az Egyiptom és a Gázai övezet határán kialakult válsághelyzetről lesz szó - jelentette be Abbász szóvivője szombaton.
Vágólapra másolva!

Nabíl Abu Rudeina közölte, hogy Abbász össze akarja hangolni álláspontját Mubarakéval, és át akarja tekinteni a rafahi határátkelőnél kialakult helyzetet.

Az Izrael által január 17-én zárlat alá helyezett Gázai övezet lakosai tömegesen és ellenőrzés nélkül özönlenek Egyiptomba azóta, hogy a Hamász palesztin radikális szervezet fegyveresei a héten réseket robbantottak a határon álló falban Rafahnál. Egyiptom bírálta az izraeli zárlatot, amely üzemanyag- és élelmiszerhiányt okozott a palesztin területen.

A kairói kormány azt javasolta az Abbász vezette Fatah mozgalom és a politikai rivális Hamász vezetőinek, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz Egyiptomban, és próbáljanak megoldást találni a válságra.

A Hamász elfogadta a meghívást, Abbász elnök viszont továbbra sem hajlandó tárgyalni a Gázai övezet feletti ellenőrzést tavaly nyáron erővel magához ragadó Hamász képviselőivel.