Leszerepeltek Merkelék a választási főpróbán

Vágólapra másolva!
A német kancellár, Angela Merkel számára is kínos vereséget szenvedett pártja, a CDU a hesseni tartományi választáson. A szavazás a BBC szerint a jövőre esedékes szövetségi választás egyfajta főpróbája volt.
Vágólapra másolva!

Az előzetes eredmények szerint elveszítette többségét a konzervatív CDU a Hessen tartományban tartott választásokon. A 2003-ban a szavazatok közel felét kapó, és így a tartományi törvényhozásban abszolút többséget szerző párt most csak a voksok 36,8 százalékát szerezte meg, alig többet mint a rivális szociáldemokraták (SPD).

Alsó-Szászországban a várakozásoknak megfelelően a CDU-nak sikerült hatalomban maradnia, a hesseni eredmény azonban súlyos csapást jelent Angela Merkel kancellár pártjának a BBC tudósítója szerint. A tartományi szavazásokat ugyanis sokan a jövőre esedékes szövetségi választás főpróbájának tekintették.

Hessen tartomány CDU-s vezetője, Roland Koch agresszív kampányt folytatott és szigorúbb büntetést követelt a bűncselekményt elkövető fiatal bevándorlók számára. Bár ezt az üzenetet többen is kirekesztőnek, idegengyűlölőnek tartották, Merkel teljes támogatásáról biztosította Kochot. A vereség ezért is különösen kínos a kancellár számára.

Egyelőre nem világos, melyik párt tud kormányt alakítani Hessenben. A mérleg nyelvét a kis pártok jelenthetik: a zöldek, a liberálisok és a baloldal. A szociáldemokraták számára mindenesetre kedvező eredményt hozott a választás. A szövetségi szinten nagykoalíciót alkotó SPD és CDU között azonban várhatóan most még jobban felerősödnek a belső ellentétek.