Ellenzéki képviselőt öltek meg Kenyában

Vágólapra másolva!
Meggyilkoltak egy ellenzéki parlamenti képviselőt Kenyában. A gyilkosság hírére felerősödtek a zavargások az országban, az összetűzésekben legalább négyen meghaltak. Kenyában továbbra sem csitul a vitatott eredményű elnökválasztásra visszavezethető politikai-etnikai erőszak.
Vágólapra másolva!

Legalább négy ember meghalt Kenyában, Nairobiban, ahol felerősödtek a zavargások azt követően, hogy hétfő éjjel valaki lelőtt egy ellenzéki politikust. Mugabe Were az ellenzéki Narancssárga Demokratikus Mozgalom (ODM) tagja volt. Hétfő éjjel lőtték le a Nairobi külvárosában fekvő házánál, amikor a kapuhoz közeledett.

Kedd reggel a nyugat-kenyai Kisumuban a rendőrség a levegőbe leadott lövésekkel és könnygázzal próbálta feloszlatni a gyilkosság miatt feldühödött ellenzékiek tüntetését. "Először a hozzánk hasonló hétköznapi embereket kezdték el öldösni, most már a vezetőinkre is vadásznak. Ebbe nem fogunk beletörődni" - mondta az egyik demonstráló. Raila Odinga, az ODM vezetője nyugalomra, az erőszak mellőzésére szólította fel az embereket.

A kelet-afrikai országban eddig egyetlen politikusnak vagy hivatalos személynek sem esett bántódása a december 27-i elnökválasztás után kirobbant erőszakos eseményekben. Az összetűzések már több mint 900 ember életét követelték, és 250 ezren kényszerültek lakhelyük elhagyására.

Folytatódtak a zavargások kedden a Nairobitól 90 kilométerre északnyugatra fekvő Naivasha nyomornegyedeiben. Sűrű füstfelhő borította el az eget, mert a kikuju törzs helyi tagjai a rivális luo törzshöz tartozók bútorait az utcákra hordták, és felgyújtották, bosszúból az ellenük elkövetett korábbi erőszakos cselekményekért. A város több sikátorát kőből épített torlaszokkal zárták le, az utcákat bozótvágó késekkel és vasrudakkal felfegyverzett emberek járták.