Újra kell szavazni Tőkés EP-testületi helyéről

Vágólapra másolva!
Valószínűleg félreértés folytán az Európai Parlament plenáris ülésén, szerdán a képviselők nem járultak hozzá, hogy Tőkés László püspök, erdélyi magyar képviselő helyet kapjon az EP-nek abban az interparlamentáris delegációjában, amely a délkelet-európai országokkal való kapcsolattartásért felel. A szavazást csütörtökön megismétlik.
Vágólapra másolva!

A témáról kiadott közleményében Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője úgy vélte, ami történt, az kommunikációs hiány következménye, Gál Kinga (Fidesz-MPSZ) viszont azt nyilatkozta, hogy az MSZP-közlést szerecsenmosdatásnak tartja, miután a történteket a szocialista EP-képviselők "technikai hibája" és "elvtelen hozzáállása" okozta.

Tőkés Lászlót a független képviselők csoportja kívánta delegálni az említett EP-testületbe, és a rutineljárástól némiképp eltérően tartottak szavazást a jelölésről. A voksolás eredménye 66 támogató szavazat lett 89 ellenében, 13 tartózkodás mellett.

A távirati iroda úgy értesült, hogy elsősorban a szocialista EP-frakció nem magyar tagjai szavaztak nemmel.

Az eset után Tabajdi Csaba bejelentette, hogy a szavazás után megbeszélést folytatott Martin Schulz szocialista frakcióvezetővel, aki ezek után megígérte, hogy a frakció a másnap megismétlendő szavazáson támogatni fogja Tőkés interparlamentáris delegációs tagságát.