Megöltek egy al-Kaida vezért

Vágólapra másolva!
Meghalt Abu Laisz al-Libi magas rangú al-Kaida vezető - írta egy iszlamista internetes oldal csütörtökön. A hírt nyugati terroristaellenes források is megerősítették a BBC-nek. Libivel állítólag amerikai rakétacsapás végzett.
Vágólapra másolva!

Magas rangú al-Kaida vezetőt öltek meg Afganisztánban - közölték nyugati terroristaellenes tisztségviselők a BBC-vel. Abu Laisz al-Libi halálhíre először egy iszlamista internetes oldalon jelent meg. Az ekhlaas.org szerint "mártírként esett el". Feltételezések szerint Pakisztánban, Észak-Vazirisztánban halt meg, és amerikai rakétacsapás végzett vele.

Egy pakisztáni napilap arról számolt be, hogy az amerikai csapás célpontja Libi és egy másik vezér volt. A pakisztáni kormány egyelőre azt nyilatkozta, nem tud semmit Libi haláláról. Pakisztáni hivatalos források kedden arról számoltak be, hogy 12-en meghaltak Mir Ali mellett egy légitámadásban. Csütörtökön már 13 áldozatról tudtak - hét arabról és hat közép-ázsiairól.

A 41 éves Libi állítólag az al-Kaida első hat embere között volt. Valószínűleg ő állt egy afganisztáni amerikai légibázis elleni támadás mögött tavaly februárban, mialatt ott járt az Egyesült Államok alelnöke, Dick Cheney, s amely 23 emberrel végzett. Libi számos al-Kaida videón feltűnt. A csoport szóvivőjeként 2002-ben ő jelentette be, hogy Oszama bin Laden és Mullah Omar tálib vezető túlélte az amerikai inváziót Afganisztánban. Libi állítólag számos öngyilkos merénylet megszervezésében is részt vett.