Spontán sztrájkba léptek a román vasutasok

Vágólapra másolva!
Bár a szakszervezetek állítják, hogy nem ők szervezték, pénteken reggel mégis sztrájkba léptek a román vasutasok. A minisztérium szerint a munkabeszüntetés törvénytelen, és azzal fenygetik a sztrájkolókat, hogy behajtják rajtuk az okozott kárt. A vasutasok összesen 25 százalékos bérfejlesztést követelnek.
Vágólapra másolva!

Megbénult a vasúti forgalom Romániában, miután péntek reggel hét órától a vasúti dolgozók nagy része spontán sztrájkot szervezett. A sztrájkot a munkaügyi tárca illegálisnak minősítette, a szakszervezetek viszont - bár állítják, hogy nem az ő felhívásukra szerveződött - támogatásukról biztosították.

A bukaresti pályaudvaron a vonatok nagy része nem indult el, az utasokat leszállították. A román államvasutak (CFR) alkalmazottai azért álltak le a munkával, mert zsákutcába jutottak a kormány és a szakszervezetek közötti béremelési tárgyalások.

Mivel nem az érdekvédelmi szervezetek által meghirdetett akcióról van szó - legalábbis a szakszervezetek ezt állítják - Ludovic Orban közlekedési miniszter illegálisnak minősítette a sztrájkot. Visszatérítik a pénzt azoknak, akik előre megvették jegyüket - mondta Orban, hozzáfűzte azonban, hogy az összeget utólag szigorúan behajtják a munkabeszüntetőkön.

A CFR szakszervezeti vezetői kijelentették: nem ők bujtották fel az alkalmazottakat a megmozdulásra. Tánczos Barna, a közlekedési minisztérium államtitkára azonban az MTI-nek pénteken másként vélekedett: szerinte igenis a szakszervezetek ösztönzésére szüntették be a munkát.

A dolgozók elégedetlenek a kormány által ajánlott béremelés mértékével, de a tárgyalások még nem fejeződtek be. A szakszervezetek két lépcsőben 11, illetve 14 százalékos emelést akarnak elérni, a kormány viszont - ugyancsak két lépcsőben - 4-4 százalékot ajánlott.