Kanada is több katonát vár Németországtól

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok után a kanadai kormány is felszólította Németországot, vállaljon nagyobb szerepet az afganisztáni NATO-misszióban, vagyis küldjön harcoló alakulatokat az ország déli részébe, ahol a koalíciós erők súlyos harcokat vívnak a tálib lázadókkal. A német politikusok szerint a Bundeswehr mandátuma egyértelmű, ezért maradnak békefenntartók Észak-Afganisztánban.
Vágólapra másolva!

Nagyobb afganisztáni katonai szerepvállalásra szólította fel Németországot a kanadai kormány szóvivője. Egy vasárnapi berlini lapnak adott nyilatkozatában kifejtette: Ottawa elvárja, hogy Németország minden szinten fokozottabban vegyen részt a NATO vezette nemzetközi békeerő, az ISAF tevékenységében. A szóvivő - akárcsak korábban Robert Gates amerikai védelmi miniszter - egyértelműen az Afganisztán déli részén történő katonai szerepvállalásra utalt.

A mintegy 3000 fős német katonai kontingens az erre vonatkozó parlamenti mandátumnak megfelelően a közép-keleti országnak csak az északi részén teljesít szolgálatot. A Bundestag mindeddig elutasította a déli körzetekben történő szerepvállalást, valamint a közvetlen harci cselekményekben való részvételt.

Az elmúlt napokban azonban több más NATO-tagország mellett Németországra is óriási nyomás nehezedett az eddigi közreműködés kiterjesztése érdekében. Az ezt célzó követelések sorát pénteken az amerikai védelmi miniszter nyitotta meg német kollégájához intézett levelében, szombaton Jaap de Hoop Scheffer, a NATO főtitkára fejtette ki ugyanezt, majd vasárnap immár Kanada magas rangú képviselője következett.

Kanada odáig ment, hogy felrótta: míg az észak-amerikai ország a tálibok ellen délen vívott harcokban az elmúlt években mintegy 80 katonát vesztett, az északon békefenntartó feladatot ellátó német Bundeswehr-kontingens áldozatainak száma ugyanebben az időszakban "csak" 26 volt.

Az erősödő nyomás ellenére a német kormány legmagasabb rangú képviselői sorra utasítják el a szóban forgó követeléseket. Angela Merkel kancellár szóvivője útján jelezte, hogy a parlamenti mandátum megváltoztatása ellen van, és ugyanezt nyilatkozta Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter és Franz Josef Jung védelmi miniszter.

Berlinben arra számítanak, hogy az Egyesült Államok és Kanada újból előterjeszti követeléseit a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek küszöbön álló találkozóján,s az azt követő müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián is Afganisztán lesz a fő téma.