Egyiptom lezárta a Gázai övezet határát

Vágólapra másolva!
Tizenegy napig kiengedték az egyiptomi határőrök a palesztinokat az izraeli blokád alatt álló Gázai övezetből, miután a Hamász fegyveresei lyukakat robbantottak az övezetet elzáró falon. Vasárnap azonban lezárták az utolsó átkelőt is.
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi hadsereg vasárnap reggel lezárta az Egyiptom és a Gázai övezet közötti utolsó átkelőt is - közölték szemtanúk és a Hamász palesztin iszlamista szervezet biztonsági illetékesei. Ezzel lezárult a palesztinok másfél hete tartó szabad átjárása a blokád alatt álló Gázai övezetből Egyiptomba.

A katonák csak azoknak a palesztinoknak és egyiptomiaknak engedte a határátlépést, akik a rendelkezés végrehajtásának pillanatában a túloldalon tartózkodtak. Az egyiptomi hadsereg páncélozott szállító harcjárművekkel járőrözik a határövezetben.

A Hamász harcosai január 23-án robbantották fel az Egyiptom és a Gázai övezet közötti biztonsági fal egy részét, hogy így vessenek véget a Gázai övezet elleni, hét hónapja tartó, egyiptomi közreműködéssel fenntartott izraeli blokádnak. Ennek köszönhetően több százezer palesztin özönlött át Egyiptomba készletek felvásárlására. Tizenegy napon át az egyiptomi határőrök engedték a palesztinok átjárását, de szombaton közölték a Hamász vezetőivel, hogy vasárnap lezárják a határt.