Vágólapra másolva!
Miközben világszerte több mint egymilliárd ember vallja magát római katolikusnak, szerzetesi fogadalmat csak kevesen tesznek. Egy vatikáni felmérés szerint már kevesebb mint egymillióan élnek szerzetesrendek kötelékében, ami aggodalommal tölti el a pápát.
Vágólapra másolva!

Világszerte drámai mértékben csökkent a római katolikus szerzetesek és apácák száma - derül ki egy, a Vatikán hivatalos lapja, a L'Osservatore Romano által közölt felmérésből. A statisztika szerint 2005 és 2006 közt a női és férfi szerzetesrendek létszáma tíz százalékkal csökkent, így egymillió fő alá esett.

A szerzetesek száma annak ellenére csökken - II. János Pál pápa uralkodása idején negyedével -, hogy a katolikus egyház híveinek száma egyenletesen növekszik: ma már több mint 1,1 milliárd ember vallja magát katolikusnak, de közülük csak 945 ezren tettek szerzetesi fogadalmat.

Az adatokat az után tették közzé, hogy XVI. Benedek pápa a múlt héten a világ számos országából érkezett szerzetesekkel és apácákkal találkozott a római Szent Péter bazilikában. A BBC római tudósítója szerint a szerzetesek fogyatkozása aggodalommal tölti el a pápát. A római katolikus klérus egyre inkább fogy és öregszik, a folyamt az utóbbi időben drámai méreteket öltött.