Később megy Gyurcsány Washingtonba

Vágólapra másolva!
Tom Lantos családjának kérésére később utazik Gyurcsány Ferenc Washingtonba.  A kormányfő - aki emiatt máskor találkozik George Bush elnökkel is - kitüntetné a betegeskedő magyar származású Lantost.
Vágólapra másolva!

A család kérésére, a Fehér Házzal való egyeztetés után Tom Lantos kitüntetését későbbre halasztották, vagyis Gyurcsány Ferenc csütörtökön nem utazik el Washingtonba - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-vel. Hozzátette: a Fehér Ház jelezte, az Egyesült Államok elnöke nyitott arra, hogy egyeztessenek egy találkozóról a magyar miniszterelnökkel.

A magyar származású demokrata párti politikus, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke kezelésre jár, ami nagyon megviseli a szervezetét. Az MTI washingtoni tudósítója a családhoz közeli forrásból kedden hajnalban arról számolt be, hogy elmarad a csütörtökre tervezett kitüntetés, mert a képviselő betegsége miatt nem tudja átvenni a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét.

A budapesti születésű politikusnak Gyurcsány Ferenc adná át a magas állami kitüntetést, a politikus 80. születésnapja és visszavonulása alkalmából. Az ünnepséget Tom Lantos meggyengült állapota miatt eleve a politikus washingtoni otthonába tervezték. Az eseményen George Bush amerikai elnök is részt venne.

Tom Lantos január elején jelentette be, hogy nyelőcsőrákja miatt visszavonul a politikától, az idei választásokon már nem indul újra a képviselőházi mandátumért. A befolyásos politikus - aki február 1-jén töltötte be 80. életévét - akkor még úgy nyilatkozott, mandátumának hátralevő idejében lelkesedéssel folytatja munkáját.