EU-szakács tanítja egészségre a gyerekeket

Vágólapra másolva!
Gyerekeknek szóló honlapot indított az Európai Unió, amelytől azt remélik: sikerül rávenni az egyre inkább elhízott európai gyerekeket az egészséges étkezésre. Ugyanezt mesterszakácsok, videojátékok és mondókák is próbálják sulykolni a gyerekekbe. Angliában egész mozgalom küzd az egészséges menzáért, míg New Yorkban gyerek-áruházlánc nyílt.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió szponzorálja azt a honlapot, amelyen a nemzetközi Euro-toques, a négyezer szakácsot egyesítő társaság legjobb séfjei tanítják az egészséges étkezésre és egészséges ételek készítésére a gyerekeket. Aggasztó méreteket ölt ugyanis a döntéshozók szerint a gyerekek elhízása és erre a problémára keresnek megoldást gyerekeknek is befogadható módon.

Nagy-Britanniában már létezik hasonló mozgalom - ezt az ismert szakács, Jamie Oliver indította el Feed Me Better (Étkeztess jobban!) néven. A mozgalom az iskolai menzák szolgáltatásait akarja javítani. Észak-Olaszországban is mesterszakács ad tanácsokat az iskolai étkeztetésben gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A különböző internetes fórumokon a gyerekek megtanulnak egyszerűbb ételeket készíteni, zöldséges-gyümölcsös szendvicseket alkotni, és a beszámolók szerint általában nagyon élvezik a játékot, amelybe az egészen kicsiket is be lehet vonni a szervezők szerint.

Az egészséges étkezés relámozásába a videojáték-szektor is beszállt. A Masterchef nevű program, amely virtuális főzésre ad lehetőséget - ötvenféle ételt lehet vele főzni.

Angliában mondókák születtek az egészséges életről, New Yorkban pedig a közelmúltban csak gyerekeknek szóló áruházlánc nyílt. A Kidfresh félig bioüzlet, félig étterem. A tulajdonos dietetikussal konzultálva szerzi be a nyersanyagokat. A gyerekek itt bevásárolhatnak, főzhetnek és jóízűen el is fogyasztják saját készítményeiket.