Berlin erősítést küld Afganisztánba

Vágólapra másolva!
Engedett a NATO nyomásának Németország, és hajlandó egy 250 fős gyorsreagálású egységgel megerősíteni a Bundeswehr afganisztáni erőit. Korábban több tagállam is azt követelte Berlintől, hogy küldjön harcoló alakulatokat az ország déli részébe is, de a szövetségi kormány ettől továbbra is elzárkózik.
Vágólapra másolva!

Németország harcoló alakulatot küld Afganisztánba - jelentette be Franz Josef Jung védelmi miniszter Berlinben. A német hadsereg, a Bundeswehr a NATO kérésének megfelelően idén nyáron egy 250 fős gyorsreagálású egységet telepít Észak-Afganisztánba. "A szükséges katonai egyeztetések után arra jutottunk, nem engedhetjük meg, hogy katonai rés keletkezzen" - magyarázta a miniszter, miért változtatta meg a szövetségi kormány korábbi álláspontját.

Az elmúlt héten az Egyesült Államok és Kanada is felszólította Németországot, hogy küldjön harcoló csapatokat Dél-Afganisztánba, ahol a koalíciós erők súlyos harcokat vívnak a tálib lázadókkal. A német kormány azzal utasította el a követelést, hogy a parlament csak az észak-afganisztáni jelenlétre adott madátumot a Bundeswehrnek.

Németország jelenleg 3300 katonát állomásoztat Afganisztánban, akik békefenntartó feladatokat látnak el az ország viszonylag békés északi részén. A Der Spiegel című lap NATO-forrásból úgy tudja, a nyáron érkező németek a norvégok 350 fős gyorsreagálású egységét váltják le. A Bundeswehr ugyanakkor lemondhat egy százfős logisztikai egységről, mivel a regionális parancsnokságon Mazar-i-Sarifban rendelkezésére áll a szükséges logisztikai képesség.

A csütörtökön bejelentett erősítéshez nem kell a parlament jóváhagyása, mivel a katonák északon maradnak. Németország azonban továbbra is elzárkózik attól, hogy a harcoktól leginkább sújtott déli tartományokba is küldjön katonákat. Jung szerint a korábbi, a regionális felosztására vonatkozó döntése "okos és helyes" volt, a miniszter közölte azt is, hogy a jövőben aktívabban vesznek részt az afgan biztonsági erők kiképzésében.