A rendőrök figyelmetlensége miatt raboskodhatott Natascha

Vágólapra másolva!
Akár néhány héttel az elrablása után kiszabadíthatták volna Natascha Kampuscht, ha a rendőrség minden beérkező információt figyelembe vett volna - állította az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal egykori vezetője. A lányt nyolc évig tartották fogságban egy pincében.
Vágólapra másolva!

Néhány héttel Natascha Kampusch eltűnése után olyan jelzések kerültek az osztrák rendőrség birtokába, amelyek segítségével kimenthették volna a kislányt elrablója fogságából. Így a lánynak nem kellett volna nyolc évet egy pinceszerű szobában, rabságban töltenie - állította az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) a napokban távozott vezetője.

Natascha Kampusch 10 éves korában 1998. március 2-án tűnt el iskolába menet. Elrablója, Wolfgang Priklopil nyolc és fél éven át bezárva tartotta egy ablaktalan helyiségben. A lánynak 2006. augusztus 23-án sikerült megszöknie. Elrablója még aznap öngyilkosságot követett el.

Az osztrák lapok szerint a BKA-vezető a belügyi bizottságban rendezett meghallgatásán azt elmondta: néhány héttel a kislány eltűnése után feljelentés futott be a rendőrségre. Abban lehetséges gyanúsítottként megnevezték Wolfgang Priklopilt, lakcímével együtt. A feljelentő egy a rendőrségnek dolgozó kutyaidomító volt, akinek feltűnt a zárkózott, anyjával együtt élő, 44 éves férfi viselkedése. Ráadásul az autója is ráillett arra, amelyről egy szemtanú azt állította, hogy olyan járműbe tuszkolták be Nataschát.

A bűnügyi osztályon azonban nem tulajdonítottak jelentőséget az információnak, és az aktát elfektették. Csak évekkel később vették elő újra, de a választások közeledte miatt - BKA vezetője szerint - a belügyminisztériumban eltusolták az ügyet. Pedig, ha annak idején komolyan veszik a feljelentést, lehetséges, hogy a kislányt rövid időn belül ki tudták volna menteni - állította a Szövetségi Bűnügyi Hivatal volt vezetője.

Günther Platter belügyminiszter bejelentette: különbizottságot hozott létre az ügy alapos kivizsgálására. Natascha Kampusch ügyvédje pedig közölte: fontolóra veszik, hogy beperlik az államot.