A rács mögül szólt be Putyinnak Hodorkovszkij

Vágólapra másolva!
Oroszországban rosszabb a helyzet, mint Kínában - mondta a Financial Timesnak Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajtársaság egykori elnöke. Az üzletember, aki 2003 óta először adott interjút, azt mondta: Oroszországban a törvényeket politikai leszámolásra használják fel.
Vágólapra másolva!

Először adott személyesen interjút Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajtársaság egykori elnöke, azóta, hogy 2003 sikkasztás miatt letartóztatták. Hodorkovszkij, az ellene felhozott újabb csalási vád tárgyalásának szünetében, 40 percen keresztül válaszolt a Financial Times kérdéseire.

Hodorkovszkij kijelentette: Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszere a törvényt politikai ellenfelei, különösen a hozzá hasonló üzletemberek ellen használja fel. Arra a kérdésre, hogy a Putyin elnökjelöltje, Dmitrij Medvegyev megváltoztathatja-e a folyamatokat azt felelte: ez annyira bonyolult lenne, hogy el sem tudja képzelni.

Az egykori orosz milliomos szerint a változások ellen dolgoznak az orosz tradíciók, valamint az állami hivatalnokok gondolkodása is. Az üzletember szerint a jogok érvényesítése szempontjából jelenleg Oroszországban rosszabb a helyzet, mint Kínában.

Jukosz egykori tulajdonosát 2005 májusában ítélték nyolcévi elzárásra nagy összegű csalás és adócsalás vádjával. Olajcéget hatóságilag tönkretették, számos főrészvényesét, vezetőjét és alkalmazottját üldözték, letartóztatták vagy már el is ítélték.

Hodorkovszkij támogatói szerint az üzletember politikai fogoly, a Kreml ezzel szemben azt állítja: a milliomos egy elítélt bűnöző. A volt Jukosz vezető, akinek vagyonát egykor 13 milliárd dollárra becsülték, azt mondta: a 28 milliárd dollár elsikkasztásáról szóló vád annyira abszurd, hogy védekezni is nehéz ellene.