Felfüggesztettek két baszk radikális csoportot

Vágólapra másolva!
A spanyol legfelsőbb bíróság pénteken három évre felfüggesztette két baszk szeparatista párt működését, amelyek állítólag az ETA politikai szárnyaként ismert, négy éve betiltott Batasuna fedőszervei voltak. A két párt korábban két választáson is indult, ám a március 9-én tartandó spanyol parlamenti választásokon nem vehetnek részt.
Vágólapra másolva!

A spanyol legfelsőbb bíróság bírája, Baltasar Garzón pénteken három évre felfüggesztette a Batasuna szervezethez közel álló két baszk szakadár csoport működését. A Baszkföldi Kommunista Párt (PCTV) és a Baszk Nacionalista Akció (ANV) így nem vehet részt a március 9-én tartandó spanyol parlamenti választásokon.

A bíró elrendelte mindkét szervezet állami támogatásának megvonását, valamennyi irodájuk bezárását és bankszámláik zárolását. A legfelsőbb bíróság javasolta a két párt törvényen kívül helyezését.

A spanyol hatóságok gyanúja szerint a PCTV és az ANV lényegében a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezet 2003 óta betiltott politikai szárnya, a Batasuna fedőszervezeteként indult már az előző két spanyolországi választáson is. 2005-ben a baszkföldi kommunisták kilenc képviselői helyet szerzett meg a 75 fős baszk regionális parlamentben.

A baszk nacionalista akció jelöltjeinek felét kizárták ugyan a tavalyi helyhatósági választásokon, de a párt így is 337 mandátumhoz jutott a baszk régióban, valamint 100 képviselői helyet szerzett a szomszédos Navarra körzetben.